"Valter"

Idemo zajedno

Važnost prevencije: Redovnim pregledima smanjiti postotak smrtnosti od raka grlića materice

Spread the love

Svake godine se u evropskih zemljama u januaru obilježava  Sedmica prevencije raka grlića materice. Ove godine su se studenti Medicinskih fakulteta iz Tuzle, Sarajeva, Mostara i Zenice i uprave fakulteta udružili u aktivnostima obilježavanja ove sedmice u cilju informisanja javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice.

Ono na što mi želimo skrenuti pažnju je da iako pandemija nosi rizike i iziskuje visok stepen odgovornosti od nas, ono što zaista ne smijemo zanemariti jeste naše zdravlje pri tome mislim na redovne preglede uključujući i ginekološke. Tako da apelujem na sve žene  da se jave i obave u toku ove godine papa test, kazala je dr. Elma Kuduzović, rukovoditelj odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Studentica Belma Jaganjac istakla je da je akcenat djelovanja kampanje “STOP karcinomu grlića materice” na edukaciji mladih , te da se po prvi put zajedno pojavljuju u istoj aktivnosti studenti iz Tuzle, Zenice, Mostara i Sarajeva.

Ove godine širimo aktivnost i kampanja dobija ime “Umjetnošću protiv bolesti”, jer ćemo izložbom pokušati mladima približiti značaj ove teme, da ih obrazujemo, a naročito da im približimo temu same prevencije, koja je moguća putem PAPA testa. Naša ciljna grupa su srednjoškolci, jer želimo problem neinformisanosti “sasjeći u korijenu”, ističe Belma.

Gotovo sve smrti od ovog karcinoma su mogle biti spriječene, a otkrivene bolesti usporene ili zaustavljene, da su testovi provedeni na vrijeme, u najranijoj fazi bolesti.Stručnjaci ističu da je kasno za liječenje kad se pojave prvi simptomi, jer se oni kod ove bolesti pojavljuju kad je ona već u poodmakloj fazi.

Ako gledamo statistički 550 do 560 je novooboljelih pacijentica u godini. Svaki dan, praktično jedna žena oboli, a svaki treći dan jedna žena umre, nečujno, u BiH. U 2019. smo u Federaciji imali 65 umrlih žena koje su se sigurno mogle spasiti, da je bilo pregleda i PAPA testova. Mnogo žena ne zna da trenutno ima kancer i mnogo njih bi trebalo pod hitno da obave pregled, odu ginekologu i urade PAPA test, poručila je prof. dr. Dženita Ljuca, šefica Katedre za ginekologiju i akušerstvo UNTZ.

Iako se posebna pažnja ovom oboljenju pridaje tokom ove sedmice, organizatori ističu da je važno kontinuirano  tokom cijele godine provoditi promotivne i edukativne aktivnosti i ukazivati na potrebu prevencije karcinoma grlića materice.

Izvor: RTV Slon