"Valter"

Idemo zajedno

Dani “Audiovizuelnog naslijeđa” JU BKC 26.-28.10.2020.

Spread the love

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona od 26. do 28. oktobra/listopada 2020. godine organizuje manifestaciju „Dani audiovizuelnog naslijeđa“ u okviru kojih će se kroz tri događaja pridružiti brojnim evropskim i svjetskim ustanovama kulture, arhivima, medijskim kućama i filmskim udruženjima, koji obilježavaju 27. oktobar/listopad Svjetski dan audiovizuelnog naslijeđa.

Svrha obilježavanja dana kojeg je ustanovio UNESCO 2006. godine, je podizanje  svijesti o važnosti audiovizuelnih dokumenata, kao dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozoravanje na potrebu njihove zaštite.

U okviru ovogodišnje manifestacije JU BKC Tuzlanskog kantona sa partnerom u organiziciji, Arhivom Tuzlanskog kantona, pažnju je usmjerio na audiovizuelne sadržaje koji su nastali u periodu odbrane Bosne i Hercegovine 1992.-1995.

Video i audio sadržaji nastali u tom vremenu imaju veliku dokumentarističku vrijednost. Skoro tri decenije nakon nastanka tih sadržaja, njihovo prikazivanje u javnosti je zanemarivo, veliki dio tih materijala je neadekvatno zbrinut, nije evidentiran i prijeti mu trajno uništenje.

-Aktivnostima šire društvene zajednice potrebno je aktuelizirati problem očuvanja i promocije ovog dijela našeg naslijeđa, uz poseban doprinos javnih ustanova koje imaju kapacitete da zajedno naprave prve korake. JU BKC Tuzlanskog kantona i Arhiv Tuzlanskog kantona, organizacijom manifestacije „Dani audivizuelnog naslijeđa 2020.“ pokreću priču, a od kolega iz drugih ustanova, te nadležnih institucija za ovu oblast očekujemo da je nastave – istakla je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora JU BKC TK.

Manifestacija počinje u ponedjeljak 26. oktobra/listopada projekcijom dokumentarnih filmova Alije Vokića “Lanac za vješanje” i “Crno bijela slika”. Nagrađeni filmovi jednog od najboljih kamermana u Bosni i Hercegovini, nastalih krajem prošlog vijeka, bit će prikazani ograničenom broju studenata Univerziteta u Tuzli, većinom rođenih nakon nastanka ovih filmova.

Centralni dio manifestacije je “Dokumentarno veče sa Salihom Brkićem”, koje će se održati 27. oktobra/listopada sa početkom u 18.30. sati.

U okviru ove večeri, uz prigodan razgovor sa autorom, bit će prikazani do sada neobjavljeni dokumentarni sadržaji “iz sehare” doajena bosanskohercegovačkog novinarstva, koji u privatnoj arhivi ima  na stotine sati snimljenog materijala iz ratnog i poratnog perioda 90-tih godina prošlog vijeka.

Panel diskusija “Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijma”, događaj je kojim će se 28. oktobra/listopada manifestacija i završiti.

Panel diskusiju, uvodnim predavanjem, otvorit će direktor Arhiva Tuzlanskog kantona mr.sc. Omer Zulić, a među panelistima će se naći predstavnici ustanova kulture iz Tuzlanskog kantona, medija, akademske i školske zajednice, predstavnici Vlade i Skupštine TK i drugi.

Zbog aktuelne higijensko-epidemiološke situacije, prisustvo događajima je ograničeno samo na na osobe koje su pozvane na spomenute događaje i zainteresirane posjetitelje koji najave svoj dolazak putem marketing službe JU BKC TK.

Dani audiovizuelnog naslijeđa prvi su događaj u okviru predstojećih „Dana Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona“ koji će trajati do sredine decembra.