"Valter"

Idemo zajedno

Elmedin Kikanović oprostio se od reprezentacije BiH

Spread the love

Košarkaš francuskog Monaca i dugogodišnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, Elmedin Kikanović oprostio se od dresa reprezentacije BiH porukom na Facebook profil

Kikanović se prisjetio početaka i prvih utakmica u “najdražem dresu” i 12 godina igranja za selekciju BiH.

– U sjećanju mi je zauvijek urezan taj 13. august 2006. godine. Prijateljski meč reprezentacija BiH i Mađarske i moj debi u A reprezentaciji. Prepuna bihaćka dvorana Luke i prvi poeni u najdražem dresu. Sa 17 godina, odnosno četiri godine nakon što sam počeo da se bavim košarkom, sam ostvario svoj san zaigravši u istoj ekipi sa igračima koje sam dotad gledao uglavnom na televiziji ili bodrio sa tribina tuzlanskog Mejdana, kada bi reprezentacija nastupala u Tuzli. Prešao sam put od polaznika Škole košarke Sloboda Dite, preko kadetskog i juniorskog reprezentativca, do statusa A reprezentativca. Bila je to kruna četverogodišnjeg rada – poručio je košarkaš.

Danas, 14 godina nakon prvog nastupa za kadetsku reprezentaciju BIH, odnosno, nakon nešto više od 12 godina od prvog nastupa za seniorsku reprezentaciju BIH, Kikanović ističe da je vrijeme za oproštaj.

– Nažalost, šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini su praktično izgubljene, a sljedeće prvenstvo Evrope je na programu 2021. godine. Smatram da je pravo vrijeme da mladi igrači preuzmu vodeće uloge i da se kroz ovaj period od tri godine afirmiše i iskristališe ekipa koja će se ne samo plasirati na prvenstvo Evrope 2021. godine, već biti i bitan faktor na istom. Zahvaljujem se svim suigračima, bilo je zadovoljstvo dijeliti svlačionicu sa vama. Najveće je to bogatstvo, upoznati veliki broj kvalitetnih osoba i prijatelja za cijeli život, a to mi je reprezentacija donijela. Zajedno smo slavili velike pobjede, zajedno tugovali u porazima, bili najveći oslonac i podrška jedni drugima, naveo je.

Zahvalio se svim djelatnicima KS BiH, ljudima koji su bili uključeni u rad, ili su na bilo koji način pomogli funkcionisanju reprezentacije, a navodi da veliku zahvalnost duguje svim selektorima, od Nenada Markovića, koji je Kikanovića prvi uvrstio u seniorsku reprezentaciju, preko Mensura Bajramovića, rahmetli Sabita Hadžića, Ace Petrovića, Duška Ivanovića, Damira Mulaomerovića, Duška Vujoševića, do Jasmina Repeše.

– Bila je privilegija surađivati sa vama. Hvala što ste, svaki na svoj način, unaprijedili i nadogradili moju igru. Hvala i svim trenerima koji su bili u stručnim štabovima pomenutih selektora, a posebno bih se zahvalio medicinsko-tehničkom timu u sastavu Elvir Bijedić, Amer Salihagić i Medin Duškaj. Bili su tu od mog prvog dana u reprezentaciji te 2006. godine, brinuli o zdravlju reprezentativaca i trudili se da nam ništa ne fali. Veliko hvala i svim navijačima koji su nas bodrili i u pobjedama i u porazima, potvrđujući da se Bosna voli i kad gubi i kad vodi.