"Valter"

Idemo zajedno

Enver Bijedić: Poštovani vlasnici stanova u objektu “15. Maj” Tuzla

Spread the love

S A O P Š T E NJ E   Z A  J A V N O S T

 

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine obratio se kupcima stanova u objektu “15. maj” Tuzla u kojem se osvrnuo na dugogodišnju agoniju stanara i zloupotrebu pravosuđa.

“Poštovani vlasnici stanova u objektu “15. Maj” Tuzla,

Sa tugom i danas slušam vaše potpuno opravdane proteste i zahtjeve, suosjećam sa vama i duboko žalim za svim što sam eventualno mogao učiniti da se ne dođe do ovakve situacije. Moje ime se više od decenije „povlači“ po medijima i jedino čemu sam se nadao je da ću se što prije imati priliku braniti u poštenom sudskom procesu. Ali do fer procesa nije došlo punih 10 godina, a danas smo svjedoci političke ujdurme koju prave pojedini tužioci Tužilaštva u Tuzli optužnicom koja nema za cilj objektivizirati odgovornost niti riješiti vaš problem: okončati zgradu. Plasiranje ovakve otužnice neposredno pred izbore za problem koji traje deceniju i u kome je nastupila zastara za Jasmina Imamovića je izrugivanje pravde i bacanje rukavice u lice – i meni, a mislim i vama. Bilo je jedanaest osumnjičenih, ali je Tužilaštvo pincetom izvuklo mene. Trebate znati da ukoliko i Jasmin Imamović bude optužen, u tom slučaju će kupci stanova moći tražiti odštetu od Grada Tuzla, a ako ne bude, onda oštećeni kupci nemaju od koga tražiti nadoknadu za štetu koja je pričinjena.

Zastara istrage za Jasmina Imamovića i podizanje optužnice protiv mene neposredno pred izbore, koju priprema tužioc Ćazim Serhatlić, bivši šef inspekcija u administraciji Jasmina Imamovića i čovjek kome Imamović završava vrlo važne privatne poslove, koje neću spominjati poštujući porodicu tužioca, ali o kojim svi sve znamo.

Kao političar i predsjednik Socijaldemokrata BiH jasno želim kazati da je gradska vlast Tuzle morala mnogo ranije završiti zgradu. Grad Tuzla je i danas „većinski vlasnik“ Direkcije, a ima pune ingerencije da konsoliduje negativno poslovanje – posebno u segmentu u kome trpe nedužni građani.

Socijaldemokrate BiH su postavile kao jedan od prvih i najvažnijih zadataka pred našeg kandidata dr. Vahida Jusufovića da urgentno okonča teror nad građanima. Na prijedlog gradonačenika, i uz suglasnost gradskog Vijeća, zgradu je moguće okončati i mi tu nećemo imati kompromisa. Agoniju stanara i zloupotrebu pravosuđa obećava Jasmin Imamović.

 

Neka krivi odgovaraju, a zgradu završiti pod hitno

U potpunosti podržavam vašu borbu za okončanje gotovo deceniju duge afere izgradnje stambene zgrade “15. maj” u Tuzli. Spreman sam suočiti se sa posljedicama svake moje eventualne greške ili kršenja zakona, ali isto tako slobodan sam reći da je danas jasno da smo i stanari i moja malenkost žrtve sila iz mraka kojim nije cilj rješavanje problema, već politički obračun u režiji Jasmina Imamovića preko leđa građana.

Četiri moje i trinaest „Jasminovih“ godina

Zgrada se „gradi“ od 2005. do 2011. godine, a gradnja objekta počela je 2007. godine. Od početka gradnje proteklo je 13, a da sam ja imao veze sa gradnjom ukupno četiri godine. U tom periodu je i završen najveći dio radova. Sve planove, izvještaje i finansijska dokumenta prezentirao sam Nadzornom odboru i Gradskom vijeću, odnosno gradonačelniku Jasminu Imamoviću, te tvrdim da su imali uvida i učestvovali u svim važnim poslovnim odlukama, kao osnivač Direkcije.

Do 2008. godine Direkcija je plaćala rate kredita za izgradnju Panonskih Jezera. Kredit za jezera je podignut prije mog mandata, nema u tom postupku nikakvog mog učešća, ali ima itekako učešća Jasmina Imamovića. Javno pitam kako je osigurao novac za izgradnju jezera i može li se reći da novac nije otišao za plaće radnicima, već za izgradnju Panonike?

Međutim samo pominjanje Panonike bi bacilo svjetlo na lik i nedjelo najmračnijeg političara u post-ratnoj BiH – Jasmina Imamovića.

Dok se šepure bogataši koji su opljačkali radnike, ja sam optužen jer sam radnicima plaćao zarađeni rad i doprinose

U optužnici protiv mene stoji da sam kriv jer sam „isplaćivao plaće radnicima“ od novaca uplaćenih za stanove. U državi u kojoj državna preduzeća duguju po nekoliko decenija plaće radnicima, ja odgovaram jer sam uplaćivao plaće i doprinose, a što je bila zakonska obaveza.

Elementarna nepogoda „GIPROM“

Jedna od velikih nesreća koje su snašle sve nas u projektu izgradnje objekta je činjenica da je gradnju dobila kompanija GIPROM Tuzla, koja ima čitavu plejadu nezavršenih objekata, čekanja oko deset godina, kao što je slučaj zgrade preko puta Elektrodistribucije u Tuzli, ili pak više puta prodaje iste nekretnine, kao što je frišak slučaj prevare kompanije Edos kojoj je Girpom prodao već prodate garaže. Za slično djelo prije nekoliko godina u Sarajevu je pravosnažno osuđena Mihrija Pelak na kaznu zatvora dužu od 10 godina. Teško je naći pojedinca ili kooperanta koga GIPROM nije na neki način prevario, pa i zgrada „15. maj“ nije izuzetak, ali od 2011. godine ja se nisam mogao baviti ovim poslom, jer nisam više radio u Direkciji.Ko je dozvolio nadogradnju nekoliko spratova?

Jasmin Imamović propušta gotovo 10 godina izvršiti pritisak na GIPROM da okonča svoj dio posla.

Podržavam organe pravosuđa da krivično gone sve eventualne krivce, te se i sam spremam braniti svoje postupke pred sudom. Oštro osuđujem evidentne manipulacije podizanjem optužnice pred izbore kojim se samo nastoji stvoriti medijski pritisak na mene i politički subjekt koji vodim. Najava optužnice, podizanje, potvrda od Suda su tempirani kao događaji koji trebaju proizvesti situaciju povoljnu po Jasmina Imamovića.

Uvjeren sam da mu i ova prevara neće poći od ruke, da građani prepoznaju rukopis prevaranta i da ćemo zajedno urgentno useliti stanare i insistirati da Tužilaštvo procesuira sve odgovorne: ni po babu, ni po stričevima.

Pozivam građane da nam pruže povjerenje i podršku da zajednički okončanu jednu od najsurovijih politički režiranih drama u post-ratnoj BiH, koju je platila cijela generacija djece koja su trebala završavati svoje škole u toplim domovima u gradu, a danas žive kao podstanari plaćajući kredite i rentu. Jedna od najvećih želja koje imam do kraja svog života jeste da vidim  što prije stanare „15. maja“ u svojim domovima, a neka odgovara svako ko je griješio – bez izuzetka.

S poštovanjem i osjećajem odgovornost da završimo započeto uz čvrsto obećanje da će „15. maj“ biti moj najvažniji posao nakon pobjede u Gradu Tuzli.”