"Valter"

Idemo zajedno

Erdogan popustio: Finska i Švedska ulaze u NATO

Spread the love

Turska je podržala učlanjenje Švedske i Finske u NATO, navode iz ureda finskog predsjednika Saulija Niinista. U međuvremenu je isto potvrdio i sam NATO.

“Danas u Madriru, uoči početka summita NATO-a, imali smo sadržajan sastanak s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson, uz posredovanje glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga”, započinje saopštenje ureda finskog predsjednika.

“Ishod toga sastanka je potpis naših šefova diplomatije trilateralnog memoranduma kojim se potvrđuje da će Turska ove sedmice na madridskom summitu poduprijeti pozivnicu Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a. Konkretne korake našeg pristupanja NATO-u dogovorit će NATO saveznici tokom sljedeća dva dana, ali ta je odluka sada pred nama. Naš zajednički memorandum podcrtava predanost Finske, Švedske i Turske potpunoj podršci protiv bilo kakvih prijetnji našoj sigurnosti. Naše učlanjenje u NATO će tu predanost samo ojačati”, dodaje se u saopštenju iz Helsinkija.