"Valter"

Idemo zajedno

Fondacija Istina pravda i pomirenje: Okrugli sto “Socijalna (ne) pravda u politici

Spread the love

U povodu 100 godina Husinske bune, Fondacija Istina Pravda i Pomirenje je u Domu mladih organizovala Okrugli sto „Socijalna (ne) pravda u politici“. Okruglom stolu su učestvovali brojni eminentni analitičari iz cijele BiH među kojima bili su Kadrija Hodžić, Svjetlana Cenić, Slavo Kukić, Mirjana Marković-Lepić, Husnija Kamberović, Jamin Hasanović , Vitomir Pavlović, Damir Arsenijević i Mijo Kerošević.
Moderator Okruglog stola bio je prof. dr. Kadrija Hodžić.


Učesnici Okruglog stola su pokušali dati odgovor na pitanja ima li i koliko do socijalne pravde trenutno u našoj zemlji, šta se promijenilo i na koji način od bune pa do danas.
-Socijalni bunt je ostala enigma koju nismo riješili. Pokušavamo da ponovo razmotrimo to pitanje, ne samo propitivanje gorućeg problema BiH, a koje se odnosi na stanje u kojem se BiH nalazi.
Svako šesto domaćinstvo je siromašno, 20% stanovništva nema zdravstveno osiguranje, 15% se nalazi u zoni apsolutnog siromaštva, polovina stanovništva je na rubu siromaštva, a pandemija gura 30 do 35.000 u siromaštvo. Kako se danas suočiti sa ovim problemom koje socijalne politike upotrijebit da bi se suzbilo rapidno propadanje društva, kazao je moderator Okruglog stola Hodžić i riječ prepustio učesnicima.
-Kako se može šta promijeniti, imate danas svakodnevno štrajkove radnika, država koristi iste mjere kao prije 100 godina, država pruža sud, a sudom se ide dalje, nema kasne solidarnosti –kazao je između ostalog Slavo Kukić.
Mijo Kerošević, član porodice Jure Keroševića je naglasio, trebaju se građani organizovati, da se ovom bogatstvu  na miran način iznađe put rješenja. Danas pravde nema, kaže Kerošević, što je i stav i drugih učesnika Okruglog stola.
Valter i Duška Rebić