"Valter"

Idemo zajedno

Fondacija Jusuf Nurkić donirala digitalni mamograf Domu zdravlja Tuzla

Spread the love

Danas u Domu zdravlja Tuzla, povodom uručenja digitalnog  mamografa od strane Fondacije Jusuf Nurkić održana press konferencija za medije,  gdje je i predstavljen donirani mamograf.

Uređaj za mamografiju nabavljen zahvaljujući donaciji Fondacije „Jusuf Nurkić“, posredovanjem Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP) i uz finansijski doprinos Vlade Tuzlanskog kantona.

U narednim danima mamograf će biti instaliran i testiran, a nakon toga će biti pušten u rad.

Medijima su se obratili: Ministar zdravlja TK Božo Jurić, ispred Vlade TK  ministar finansija Vedran lakić, ispred Fondacije Elvedin Trakić, ispred UNDP-a Aldin Međedović i Medecinski direktor Doma zdravlja Tuzla  Samir Mačković.

Već duže vrijeme javnost je upoznata sa problemima rada mamografa u Domu zdravlja Tuzla, uslova pod kojima rade zaposleni na radiologiji (nedostatak ICT tehnologija, ventilacijoni sistem ne radi već godinama, dugo se očitavaju nalazi, nedostatak stručnih kadrova, nalazi se obrađuju starim mašinama za kucanje), valjda sada kada dolazi moderni digitalni mamograf i to će se pronijeniti, sve treba za zdravlje naših građana.