"Valter"

Idemo zajedno

General Wessely: Snage EUFOR-a mogu brzo biti pojačane trupama NATO-a

Spread the love

Austrijski general major Anton Wessely preuzeo je dužnost komandanta snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini (COMEUFOR) u nezgodnom trenutku, u jeku političkih tenzija koje prijete da rasparaju dejtonske šavove krhke zemlje.

U diplomatski formulisanim odgovorima je stavio do znanja da EUFOR prati razvoj situacije u BiH „u realnom vremenu“, te da je, u slučaju neželjenih događaja, spreman u veoma kratkom roku dovesti nove snage i zaštititi mir u zemlji, navodeći da je EUFOR sposoban za to.

– EUFOR je potpuno sposoban ispuniti svoj mandat. Imamo sliku situacije u gotovo realnom vremenu i spremni smo reagovati pravovremeno. U nastojanju da osiguramo da se naš mandat ispuni uspješno, usvojen je fleksibilan pristup. To može uključivati aktiviranje rezervnih snaga, do 3.500 ljudi, za podršku osoblju EUFOR-a u kratkom roku od strane snaga EU-a i u koordinaciji sa NATO-om, prema aranžmanu „Berlin plus“.

–  Evropska unija ostane jasno posvećena jednim, zajedničkim i multietničkim Oružanim snaga Bosne i Hercegovine. COMEUFOR i komandant štaba NATO snaga dijele odgovornost za integritet Oružanih snaga BiH. EU je jasno istakao da bilo kakvo jednostrano povlačenje iz OSBiH nije prihvatljivo.