"Valter"

Idemo zajedno

IC Lotos Tuzla zajedno sa Koalicijom obilježili 3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Spread the love

Informativni centar za osobe sa invaliditetom “Lotos” Tuzla povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, zajedno sa Koalicijom organizacija osoba sa invaliditetom sa područja Tuzlanskog kantona, organizovali press konferenciju, te ujedno  druženje sa predstavnicima medija gdje su predstavili niz aktivnosti povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Pored susreta uživo, također se realizuje 4 panela na ZOOM platformi na kojima se  od 01. do 04. decembra obrađuju različite teme koje se tiču pitanja prava, položaja i mogućnosti osoba s invaliditetom. Teme o kojima će učesnici imati priliku diskutovati su: „Obrazovanje osoba s invaliditetom“, „Žene s invaliditetom“, „Samostalan život osoba s invaliditetom“,  „Mentalno zdravlje i kako ga sačuvati u vrijeme pandemije i opšte društvene krize” . Sve panel diskusije na ZOOM platformi će biti realizovane sa početkom u 11:55 sati, a pristup je slobodan za sve zainteresovane građanke i građane.

Tema obilježavanja 03. decembra 2021. godine je: “Liderstvo i sudjelovanje osoba s invaliditetom prema uključivom, dostupnom i održivom svijetu nakon COVID-19.”

U Bosni i Hercegovini više od  80% osoba sa invaliditetom živi u siromaštvu ili je veoma blizu granice siromaštva, te nisu ravnopravno s ostalima uključeni u sve tokove društva. Osobe s invaliditetom, i pored zakonske regulative koja im garantuje ostvarivanje svih ljudskih prava, imaju otežan pristup obrazovanju, zapošljavanju, uslugama socijalne i zdravstvene zaštite i drugim pravima koja im kao građanima pripadaju.

O ovoj problematici medijima su nešto više kazali, Adisa Kišić i Hazim Junuzović:

Također na današnjem druženju je prisustvovao i Anes Ćehović, direktor firme Intrag d.o.o. Tuzla, koja sarađuje sa IC Lotos Tuzla i zapošljava više osoba sa invaliditetom koji se također obratio medijima: