"Valter"

Idemo zajedno

Izložba „Birds of spray“- Atelje Ismet Mujezinović „išaran“ sprejevima

Spread the love

Sinoć je u Tuzli u Ateljeu Ismet Mujezinović otvorena jedinstvena izložba „Birds of spray“ koju su, uz podršku Fronta slobode, postavili nezavisni umjetnici Alija Kamber, Darko Jovičić i Boris Stapić. Izlagana su unikatna i neponovljiva djela koja su nastajala prethodnih nekoliko dana u tuzlanskim blokovskim naseljima.

Umjetnici su, u pokušaju da unesu vedrinu i živost u sivilo svakodnevnice, ušli u tuzlanska blokovska naselja, poznata po sivim fasadama, i sprejevima počeli raditi slike na papirima. Pozvali su građane da im se pridruže. I naišli na pozitivan odgovor.

Svaka nastala slika je jedinstvena, budući da ju je radilo više ljudi, svako s po jednim potezom spreja, u seriji od po nekoliko slika. Nakon što su ispred sebe imali nizove jedinstvenih slika, umjetnici su ih u subotu preraspoređivali i uklapali u Ateljeu u nove koncepte.

Kada je izložba otvorena u 20:00, cijeli izložbeni prostor Ateljea Ismet Mujezinović bio je ispunjen jedinstvenim slikama u različitim oblicima i formatima izlaganja. Dio slika postavljen je u okvire, dio je okačen na konopac, dio polijepljen po zidovima, a dio prikazan na TV-u.

Na kraju je Atelje bio „išaran“ slikama koje su zajedno stvorili umjetnici i građani Tuzle. Nakon otvaranja, posjetitelji izložbe su imali priliku vidjeti i još nekoliko performansa poput sprejanja većih papira ili praznih okvira za slike. Napominjemo da su umjetnici i građani radili sprejevima isključivo na platnima i papirima, bez štete za Atelje.

Veliki odaziv građana i gostiju na izložbu i party nakon izložbe svjedoče kako je sinoć zaista izloženo nešto jedinstveno i zanimljivo. A ne možemo se oteti i dojmu i da bi naš veliki umjetnik Ismet Mujezinović bio zadovoljan što se njegov atelje i dalje koristi za kreiranje i izlaganje jedinstvene umjetnosti.