"Valter"

Idemo zajedno

Izložba skulptura: Zašto?, mlade kiparice iz Travnika, Kristine Livančić

Spread the love

Večeras u Umjetničkoj Galeriji Kristian Kreković, HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli su  upriličiti izložbu skulptura mlade akademske kiparice Kristine Livančić.

Izložba mlade kiparice Kristine Livančić, postavljena je kao jedna zapitanost i naslovljena Zašto? pokušava na vizualan način otvoriti pitanja: ZAŠTO ŽIVIMO  U KULTURI AMBALAŽE KOJA PREZIRE SADRŽAJ. gledano iz drugog ugla proširiti to pitanje i sugerirati kako se reciklažom i preoblikovanjem u toj kulturi može u svrhu besmisao vratiti  ljudskoj smislenosti.

Autorica  odijevajući žičane ljudske kosture u raznim pozama i pokretima crnim najlonskim vrećicama sugerira dvije proturječne poruke. Prva je krajnje pesimistična, sumorno crna jer sugerira da se ljudi u ovoj potrošačkoj civilazaciji lagano pretvaraju u smeće i da će kao smeće završiti. Druga nam otvara sasvim novu vizuru kako se kroz umjetnost svemu može davati novi smisao, kako se ružnoća može pretvoriti u ljepotu.

Večerašnju izložbu otvorio je direktor Narodnog pozorišta Tuzla, Mirza Ćatibušić a prisutnim se kratko obratila i sama autorica Kristina Livanćič: