"Valter"

Idemo zajedno

Jednodnevno penzionisanje i ponovno zapošljavanje parlamentaraca trik vladajućih oligarhija s ciljem zakonite pljačke budžeta

Spread the love

Gradski odbor Stranke penzionera/umirovljenika BiH Tuzla smatra da je jednodnevno penzionisanje i ponovno zapošljavanje parlamentaraca trik vladajućih oligarhija s ciljem zakonite pljačke budžeta. To je i čin diskriminacije osiromašenih građana.

Na drugoj strani parlamentarci, koji relativno imaju najveća primanja u Evropi sami sebi su ozakonili niz drugih povlastica, koje u suštini predstavljaju diskriminaciju većine građana. Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću i Mirku Šaroviću su ove sedmice su određene otpremnine od šest prosječnih plata u iznosu od oko 30.000, a penzionisanim radnicima daju po tri plate, uglavnom oko 1.500 maraka, ili dvadeset puta manje nego parlamentarcima. Prije pomenutih iste diskriminatorske povlastice su iskoristili Bariša Čolak, Munib Jusufović, Nebojša Radmanović, Dragan Bogdanić, Jakov Galić, Sredoje Nović, Nada Mladina, Halid Genjac, Predrag Kožul, Beriz Belkić, Petar Kunić, Božo Ljubić, Dušanka Majkić i drugi, a desetine ostalih parlamentaraca će koristiti iste diskriminatorske povlastice, čim steknu uslove. Nakon toga će opet u radni odnos.

Zakoni koji omogućavaju pomenute i druge povlastice parlamentarcima su nemoralni, sramni i realno su čin pljačke javnih sredstava ili budžeta, dok građani iz dana u dan žive sve lošije, upravo zbog nesposobnosti i surovosti postojeće vlasti.

U vezi s tim politička mimikrija Bakira Izetbegovića, koji najavljuje da želi otpremninu dati u humanitarne svrhe je također manipulacija, jer nije suština problema u namjeni otpremnine, već je suština u nemoralnim zakonima koji uopće omogućavaju takve povlastice parlamentarcima. Francuski nobelovac Alber Kami je rekao:“Zakoni bez morala su tiranija“. Pomenute zakone većina građana BiH doživljava kao tlačenje i tiraniju i sve su uvjereniji da se uličarsko ponašanje nečasne vlasti mora rješavati demokratskim sredstvima na ulici.

 

Tuzla                                                                     Predsjednik GO SPU BIH Tuzla:

Vehid Jahić