"Valter"

Idemo zajedno

Premijerom predstave “Hanka” slavi se 18. rođendan Pozorišta mladih Tuzle

Spread the love

Pozorište mladih Tuzle iza sebe ima zapažen broj predstava koje su prethodnih godina dobrim dijelom oformljivale mnoge mlade ljude.

Za svoje zalaganje i kulturni doprinos koji kontinuirano traje godinama, nagrađeni su i poveljom Grada Tuzle, a direktor Pozorišta mladih Tuzle Adnan Mujkić rekao je neke pojedinosti o samom priznanju, kao i o tome šta se sprema povodom 18. godina Dana mladih Tuzle:

“Nama je nevjerovatno veliki poticaj i vjetar u leđa nedavno dobijena povelja Grada Tuzle kao najvišeg tuzlanskog priznanja. To je potvrda da smo se svih ovih 18 godina trudili biti i bili i opstali na onom što se zove pravi put sa djecom i mladima, a što je danas jedna vrlo plemenita i izuzetno teška misija. Premijerom predstave “Hanka” 1. i 2. marta 2022. mi otvaramo 18. dane Mladih Tuzle. Bit će tu još puno programa, ali je fokus 18. godišnjice na priči o punoljetnim mladim djevojkama i muškarcima.

Glavnu ulogu komada “Hanka” kojeg je napisao Isak Samokovlija igrat će mlada Belma Huseinefendić.

Huseinefendić je rekla o više o samoj ekipi koja će igrati predstavu “Hanka” kao i o tome šta sam ovaj pozorišni komad predstavlja:

“Mislim da uz dobru ekipu koju imam i uz Remiru Osmanović koja je tu meni jedan dobar temelj u svemu što radim neće biti previše teško. Sama uloga Hanke je specifična zato jer je iz specifičnog perioda, ali mislim da je bitna stvar što ja kao ženska uloga mogu doprinijeti kroz priču da se sazna šta su to mlade djevojke i žene tada proživljavale. Kroz ulogu mogu ispričati da li je bilo nasilja u porodici ili generalno nasilja u vezama, kako su tradicija i običaji uticali na veze i odnose, kao i na sama ženska prava.”

Remira Osmanović na kraju je istakla da je Pozorište mladih Tuzle postalo jedna ozbilja i značajna kuća kako u Tuzli, tako i u BiH jer na zdrav način educira i mlade i publiku.

Izvor: radiokameleon.ba