"Valter"

Idemo zajedno

Crnadak za Raport o strahu SNSD-a i HDZ-a

Spread the love

Možda neko ko ljutito reaguje glumi i zapravo je zadovoljan tim rješenjem

U svakom slučaju sva odgovornost što je došlo do nametanja je na SNSD-u, HDZ-i i „trojki“., a u narednim danima, vidjet ćemo kakve će biti posljedice, kaže Crnadak.

Kolegij Narodne skupštine RS hitno sazvan za sutra, mogao bi razmatrati usvajanje izbornog zakona RS, a nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Naime, nekoliko sati prije Schmidtove odluke, Nenad Stevandić (US), predsjednik NSRS-a sazvao je predsjednike stranačkih klubova u NSRS na sutrašnje hitno zasjedanje, a u režimskim medijima u RS pojavila se i radna verzija entitetskog entitetskog izbornog zakona.

Sve su to nagovještaji predstojeće reakcije na nametnute tehničke izmjene Izbornog zakona BiH kojima se vladajuća koalicija u RS, na čelu s SNSD-om, žestoko protivila.

Kao odgovor na odluku koje su se najviše pribojavali, a s kojom se omogućavaju transparentniji i izbori s manjom mogućnošću krađa u BiH, iz RS su pripremili zakon s kojim žele nadležnosti Centralne izborne komisije BiH nad izborima za entitetske i općinske organe vlasti prenijeti na RS.

Za sada još nema zvanične potvrde o tome hoće li se NSRS upustiti u donošenje još jednog već sad se moći reći neustavnog zakona.

U međuvremenu i očekivano vladajuća garnitura u RS „oplela“ je svim sredstvima po Schmidtu osuđujući njegov potez, a isto tako očekivano, opozicija je oprezna u komentarima na izmjene Izbornog zakona BiH.

Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS kazao je za Raport da ne može komentirati nametnute izmjene Izbornog zakona BiH dok se u potpunosti ne upozna sa sadržajem Schmidtove odluke.

„Mogu samo reći da sam skeptičan u pogledu najave da će za početak biti ograničena upotreba skenera na biračkim mjestima i da je skenere trebalo uvesti na sva biračka mjesta već na predstojećim, lokalnim izborima. U svakom slučaju, sva odgovornost što je došlo do nametanja je na SNSD-u, HDZ-u i Trojki. Isključivo je to njihova odgovornost, a u narednim danima, vidjet ćemo kakve će biti posljedice”, kaže Crnadak.

On ističe da je dobio poziv za sutrašnju hitnu sjednicu Kolegija NSRS, a na upit da li će se na toj sjednici raspravljati o izbornom zakonu RS te kakav je njegov stav.

“Prisustvovat ću sjednici Kolegija, vidjet ćemo šta oni koji su ga sazvali žele. U ovom trenutku ne znam šta će biti na Kolegiju”, kaže Crnadak.

Na upit Raporta da prokomentira čega su se SNSD i HDZBiH toliko uplašili tehničkih izmjenama Izbornog zakona BiH, Crnadak je dao zanimljiv odgovor.

„Ne znam, treba detaljno proučiti šta piše u Zakonu. Ne treba isključiti i to da možda neko ko ljutito reaguje u suštini glumi i zapravo je zadovoljan tim rješenjem”, ocijenio je Crnadak za Raport.

Podsjećamo, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt nametnuo je danas tehničke izmjene Izbornog zakona BiH s kojim se uvode nove tehnologije u izborni proces, te se mijenja način izbora biračkih odbora koji su najslabija karika izbora u BiH.