"Valter"

Idemo zajedno

Ko je Sevlid Hurtić, predsjednik Skupštine Grada Doboj i osnivač stranke BH Zeleni

Spread the love

Tajnim glasanjem odbornika na konstitutivnoj sjednici Skupštine grada Doboja za novog predsjednika ovog najvišeg gradskog tijela izabran je Sevlid Hurtić ispred Koalicije „Doboj u srcu“.

Od 27 prisutnih odbornika 25 je glaaalo ZA. Nakon toga Selvid Hurtić je došao na ideju da osnuje novu stranku nazivom BH Zeleni i na predstojećim izborima izlzi skoro na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Doboju je registrovana stranka BH Zeleni, a njen osnivač Sevlid Hurtić, koji je i predsjednik Skupštine opštine priča kako je došao na ideju, za Buku je izjavio:

– Vidio sam da u gradu mali broj ljudi plaća komunalne naknade za odvoz smeća, vidio sam veliki problem u deponijama, vidio sam slične probleme i u drugim gradovima. Htio sam da u Doboju napravimo ekološke zone. Pa znate li da su kancerogene, azbestne ploče ugrađene u većinu kuća. I to me je ponukalo da riješimo te probleme. Da napravimo zdravo okruženje za naš život. Čitao sam mnogo o osnivaču zelenih u Njemačkoj, Joški Fišeru, zeleni su za nas radili mnogo u najtežim vremenima. I oni su krenuli u Njemačkoj 80-tih skoro od ničega. Siguran sam da to neko mora i u BiH – govori Hurtić.

Ko vidi njemačke fondove?

Strnaka za sada ima oko 3.000 članova – u Doboju, Doboj Istoku, Gračanici, Gradačcu, Kladnju, Tuzli, Živinicama, uskoro će proširiti članstvo u Kalesiji, Srebreniku i Lukavcu.

Zajedno sa drugim strankama (SDA, SDP i DF) namjeravaju na izbore u RS, a u Federaciji će se boriti za kantonalni, te i parlament.

Kad ga pitamo šta misli odakle nagli interes za zelene stranke u BiH, baš pred izbore, Hurtić kaže:

– Svi oni vide njemačke fondove i navikli su da su na budžetu i misle da će im neko dati sredstva i da bi kao fol radili. Ja poštujem one koji su bili na listi, prošli. Ali, nije u redu s kompenzacije ići iz stranke u stranku.

Kad ga pitamo što BH Zeleni još nude u programu, osim ekologije, šta je poštivanjem ljudskih prava, svih, bez obzira na vjeru, naciju, spol, seksualnost, on odgovara:

– Bog odlučuje o tome ko je kakav. Prema svakome se treba ophoditi kao prema ljudskom biću, ali ne treba zaboraviti  i odnos prema životinjama. Ja nemam nacionalnih, vjerskih prepreka. Naš program nema tih granica.

Na kraju komentira i osnivanje stranke Zeleni BiH i njihov poziv da pod jedan krov stanu sve slične stranke.

– Mi imamo svoj pravac, nama niko ne može biti iznad nas. Mi idemo samostalno, zastupamo svoj interes, borimo se za ostvarenje naših ciljeva – manje deponija, manje plastičnih kesa, manje azbestnih ploča, više čistih rijeka. Pokazaćemo na izborima da smo ozbiljan faktor. Imamo iskustvo iz Doboja zadnja četiri ciklusa i to ćemo prenijeti na više nivoe – zaključuje Hurtić.

Naša vizija je Bosna i Hercegovina u kojoj se poštuju, čuvaju i racionalno koriste njeni prirodni i izgrađeni resursi u funkciji održivog razvoja lokalnih zajednica. Naša vizija je pravno društvo gdje su ljudska prava, uključujući i pravo na čist okoliš, univerzalno važeća. Naša vizija je implementacija principa održivog razvoja u svim njegovim različitim dimenzijama, jačanje participatorne demokratije i usmjeravanje ekonomije prema niskokarbonskom i klimatski neutralnom razvoju uz otvaranje “zelenih” radnih mjesta. Naša vizija je da budemo vodeća “zelena” stranka koja se zalaže za čist okoliš, na principima održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na čist zrak, dekarbonizaciju energetike i transporta.