"Valter"

Idemo zajedno

Koliko dugo jaja smijete da držite u frižideru? Šokiraće vas kada vidite koliki im je rok trajanja

Spread the love

Jedna od namirnica koje konzumiramo gotovo svakodnevno su jaja. Ali, jeste li se ikada pitali koliko dugo smijemo da držimo jaja u frižideru prije nego se ona pokvare?

Pokvarena jaja mogu izazvati čitav niz problema poput povraćanja, mučnina, proliva, želudačnih tegoba, ali kako znati kada su pokvarena i kada ih baciti?

Mnogi bacaju jaja čak i prije nego se pokvare jer ne znaju koliko se dugo mogu skladištiti u frižideru i to prije svega jer se niti ne sjete da pogledaju njihov rok trajanja na pakovanju. Dakle, prvi korak je potražiti rok trajanja na pakovanju, što je otprilike 30 dana.

Ali, šta ako rok trajanja nije naznačen ili kupujemo domaća jaja na komad na pijaci?

Kako prepoznati jesu li pokvarena?

Jaja je najbolje konzumirati u roku od tri nedelje od kupovine i skladištenja u frižideru jer tada će imati najveći kvalitet. Najbolje bi ih bilo skladištiti u hladnijem dijelu frižidera i to u kartonskom pakovanju, ako ga imamo.

Ako niste sigurnu jesu li jaja svježa, a žao vam je da ih bacite, možete lako isprobati njihov kvalitet jednim trikom. Napunite dublju posudu s vodom i stavite jaja unutra, ona koja su svježa će potonuti, ona koja su stara će plutati.