"Valter"

Idemo zajedno

Lejla Tanović peti put zaredom osvojila balkansko prvenstvo

Spread the love

Najbolja bh. biciklistkinja i 16. puta državna prvakinja Lejla Tanović sjajnom vožnjom na Balkanskom prvenstvu održanom u Bihaću odbranila je balkansku titulu u najjačoj elite kategoriji. Nikome do sada nije pošlo za rukom da odbrani svoju titulu pet puta zaredom što je novi podvig u karijeri naše biciklistkinje. Drugo mjesto za zaostatkom od sedam minuta zauzela je Eleftheriadou Aikaterini reprezentativka Grčke, dok je podiji upotpunila Karousou Eirini Maria, također predstavnica Grčke. Balkansko prvenstvo se nalazilo u kalendaru svjetske biciklističke federacije sa kategorijom UCI C2, te je Tanović pobjedom upisala novih 30 UCI bodova.

Lejla Tanović je uz veliku podršku domaće publike vodila utrku od početka do kraja.

„Imala sam veliku želju da odbranim balkansku titulu na domaćem terenu u Bihaću i zaista sam presretna da smo ostvarili naš cilj. Staza je bila izvrsno pripremljena i tehnički veoma zahtjevna što je sigurno meni išlo u korist. Temperatura zraka je bila visoka tako da smo odlučili da sporije započnem te da se kroz nekoliko krugova adaptiram na vrućinu. Iako je nastup pred domaćom publikom uvijek dodatni pritisak za ostvarivanje rezultata tokom čitave utrke sam imala nevjerovatnu podršku bišćana tako da mogu reći da je ovo moja najdraža balkanska titula“, rekla je Lejla Tanović.

Organizator balkanskog prvenstva bili su Brdsko biciklistički klub „Daj krug“ iz Bihaća i Biciklistički savez Bosne i Hercegovine koji su organizaovali zavidnu biciklističku manifestaciju u trajanju od tri dana.

„Bio je ovo sjajan dan za nas, izuzetno smo vrijedno radili i pripremali se za Lejlinu petu tituli balkanske prvakinje. Također, novih 30 UCI bodova donijet će nam napredak na svjetskoj ranking listi. Lejla je odvozila jednu od najzrelijih utrka u svojoj karijeri, izuzetno iskusno i bez ijedne greške na veoma suhoj i rastresitoj stazi koja je mnogim takmičarima predstavljala problem. Od početka je preuzela vodstvo da bi nakon tri kruga pojačala tempo i ostvarila ubjedljivu pobjedu. Organizatori su odradili sjajan posao i pokazali da biciklizam ima svijetlu budućnost u Bosni i Hercegovini“, rekao je za kraj trener Amar Njemčević.

Naredno takmičenje koje očekuje našu takmičarku je u subotu, a nastupit će na UCI C1 takmičenju u Rumuniji.