"Valter"

Idemo zajedno

Let’s Do It Tuzla, ponovo u akciji čišćenja Tuzle

Spread the love

U utorak, 14.09.2021. godine u prostorijama Međunarodnog ateljea „Ismet Mujezinović“ u Tuzli, održana je press-konferencija povodom najave desete terenske volonterske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“, koja će biti održana širom Grada Tuzla u petak, 17. septembra. Riječ je o najvećoj volonterskoj akciji u historiji naše zemlje posvećenoj prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija otpada u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti.

Projekat „Let’s Do It Tuzla“ i terenske akcije koje se provode pod njegovim okriljem, sastavni su dio pokreta „Let’s Do It Bosna i Hercegovina“, odnosno „World Cleanup Day“, u kojem je u dosadašnjim ekološkim akcijama učešće uzelo preko 35 miliona volontera iz 168 zemalja svijeta. Tako su se Tuzla i ostali gradovi u BiH pridružili najvećem ekološkom volonterskom pokretu u svijetu, ujedinjenom u jednoj misiji – čišća i ljepša okolina za sve nas!

Deseta terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada biti će provedena na nekoliko lokacija u užem gradskom jezgru, ali i na području okolnih mjesnih zajednica. Ove godine, lokaliteti su podijeljeni na slijedeći način: Tuzla – Centar u okviru čega se čisti: vidikovac „Kicelj”, park „Slana Banja“, parking pored Filozofskog fakulteta te parking ispred TC „Merkator“;  Tuzla – Zapad  koji obuhvata park iza RGGF-a, teren ispred Univerzitetske dvorane, put uz rijeku Jalu u naselju Irac, most kod Livnice, plato glavne željezničke stanice, park iza Direkcije rudnika „Kreka, dvorište OŠ „Kreka“, te park „Husinskih rudara“;  Tuzla – Istok  u okviru čega se uređuje područje naselja Sjenjak i Slavinovići – Luke;  Tuzla – Ilinčica obuhvata pet lokacija na istoimenom izletištu te na kraju, ovom akcijom se obuhvata i lokalitet Tuzla – Kampus, koja akcija se sprovodi u sklopu  „Festivala mladih 2021“. Pored gore pomenutih lokacija, ovogodišnjom akcijom biće obuhvaćene i sljedeće mjesne zajednice: Solina, Breške, D. Obodnica, Dobrnja, Mramor, Kreka, Gornja Tuzla, Husino i Kiseljak. Za sve volontere, učesnike terenskih aktivnosti, osigurane su vreće, rukavice i osvježenje.