"Valter"

Idemo zajedno

Milorad Dodik najveći rušitelj institucija Republike Srpske!

Spread the love

Nekad premijer i predsjednik Republike Srpske a danas srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, međutim, nerijetko izlazi izvan okvira svojih nadležnosti i postavlja se kao vrhovni autoritet i osoba koja o svemu odlučuje.

Rijetko je koji političar u Republici Srpskoj, ali i šire, toliko prisutan u medijima koliko je prisutan Milorad Dodik. Rijetko koji političar odlučuje o toliko toga kao Milorad Dodik. Nekad premijer i predsjednik Republike Srpske a danas srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, međutim, nerijetko izlazi izvan okvira svojih nadležnosti i postavlja se kao vrhovni autoritet i osoba koja o svemu odlučuje.

Samo juče je plasirao tri informacije o događajima koji, ili nisu u njegovoj nadležnosti, ili zadiru u nadležnosti drugih institucija, ili predstavljaju neadekvatan način obavljanja njegove trenutne funkcije.

Uz platu svim zdravstvenim radnicima, vozačima, spremačicama, koji rade pri zdravstvenim ustanovama biće isplaćena jednokratna pomoć od 1.000 KM, odluka je srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da će u entitetu Republika Srpska za vrijeme vaskršnjih i prvomajskih praznika biti pooštrene mjere kako ne bi došlo do erupcije zaraze virusom korona, a da će ukoliko taj period prođe bez problema razmotriti značajno ublažavanje dosadašnjih mjera.

Iz Mađarske će u četvrtak, 16. aprila, u Republiku Srpsku stići medicinska pomoć za borbu protiv virusa korona, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Pođimo od posljednje informacije o medicinskoj pomoći koju će Mađarska poslati Republici Srpskoj. Bez namjere da nagađamo na koji način se Dodik dogovorio sa predsjednikom Mađarske Viktorom Orbanom i od čega se zaista ta medicinska pomoć sastoji, ne možemo a da ne primijetimo da je ova informacija “problematična” iz više aspekata.

Prije svega, ako je Dodik nastupio kao član Predsjedništva BiH, postavlja se pitanje zašto je preskočio instancu koju zvanično predstavlja – Bosnu i Hercegovinu, i pomoć obezbijedio samo jednom dijelu BiH? Da li se u tom slučaju radi o nelegalnim tokovima nabavke medicinske opreme? Uopšte, u kom svojstvu je Dodik kontaktirao Mađarsku? Kao član Predsjedništva BiH ili kao fizičko lice koje je na osnovu izvjesnih prijateljskih veza sa Viktorom Orbanom obezbijedilo pomoć? Ako je tako, zašto se onda ističe da je srpski član Predsjedništva BiH najavio pomoć a ne građanin Milorad Dodik?

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine nadležnosti Predsjedništva BiH su, između ostalog, vođenje spoljne politike Bosne i Hercegovine i vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora BiH. Ako je Dodik sklopio sporazum sa Mađarskom o medicinskoj pomoći, da li je zastupao BiH ili RS? Takođe, postoji li neki pravni akt koji reguliše dostavu medicinske pomoći Mađarske Republici Srpskoj, ko ga je potpisao i u čije ime?

U vezi sa donošenjem odluka izvan nadležnosti, mediji su prenijeli informaciju da je Milorad Dodik odlučio da se svim zdravstvenim radnicima u Republici Srpskoj isplati jednokratna pomoć, pri tom ga potpisavši kao srpskog člana Predsjedništva BiH. Postavlja se pitanje ima li Milorad Dodik nadležnost da kao član Predsjedništva BiH odlučuje o isplati pomoći medicinskim radnicima u Republici Srpskoj? Iz kojih sredstava se isplaćuje ta pomoć? Ako je iz budžeta RS, kako Dodik može da donosi odluke o tome?

Što se tiče vanrednog stanja u Republici Srpskoj, Milorad Dodik je zvanično samo član Glavnog koordinacionog tima Republike Srpske koji čine zvaničnici Republike Srpske: predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Prema Zakonu o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama subjekti sistema zaštite i spasavanja su:

a) Republička uprava civilne zaštite, b) drugi republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave,

v) privredna društva, druga pravna lica, preduzetnici,

g) građani, udruženja, profesionalne i druge organizacije.

Dakle, nigdje se ne navodi da je subjekt sistema zaštite i spasavanja član Predsjedništva BiH ili neki drugi predstavnik institucija BiH, osim ako se pod Miloradom Dodikom kao srpskim članom Predsjedništva BiH ne podrazumijeva drugo pravno lice ili druga organizacija, u šta sumnjamo uzevši u obzir da se zakon odnosi na Republiku Srpsku. Milorad Dodik može biti subjekt sistema zaštite i spasavanja kao građanin, ali zašto se onda apostrofira da je srpski član Predsjedništva?

Zakon o zaštiti i spasavanju dalje navodi da se pod snagama za zaštitu i spasavanje podrazumijevaju:

a) Republički štab za vanredne situacije i specijalizovane jedinice zaštite i spasavanja koje formira Vlada Republike Srpske, b) štabovi za vanredne situacije, jedinice i timovi civilne zaštite koje formiraju organi jedinice lokalne samouprave,

v) nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova,

g) štabovi za vanredne situacije i jedinice i timovi za zaštitu i spasavanje koje formiraju privredna društva i druga pravna lica,

d) jedinice, timovi i ekipe Crvenog krsta Republike Srpske,

đ) jedinice i timovi koje formiraju udruženja građana i druge nevladine organizacije,

e) povjerenici zaštite i spasavanja, ž) profesionalne i hitne službe (vatrogasci, medicinske i veterinarske službe i druge službe) i druge organizacije i z) građani.

Ni ovdje nema mjesta za Dodika, osim ako ga, opet, ne podvedemo pod građane.

Zakon dalje kaže da se za koordinaciju i rukovođenje prilikom zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, kao operativno-stručna tijela, formiraju štabovi za vanredne situacije, i to za teritoriju Republike Srpske – Republički štab za vanredne situacije. Odluku o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike ili dio teritorije Republike, donosi Vlada na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije.

Naposlijetku, član 117. ovog zakona kaže da u situaciji kada elementarna nepogoda i druga nesreća zahvati više opština, odnosno gradova, načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije može, radi uspješnog rukovođenja akcijama zaštite i spasavanja, formirati koordinacioni tim, odnosno tijelo čiji je član Milorad Dodik.

Ono što je u našem slučaju važno jeste drugi stav ovog člana koji ističe da koordinacioni tim čine predstavnici ministarstava, opštine, odnosno grada, privrednih društava i drugih pravnih lica koja obavljaju djelatnosti od značaja za zaštitu i spasavanje, gdje opet nema mjesta za Milorada Dodika jer nije ni predstavnik ministarstva, ni opštine, grada ili privrednih društava a nije ni drugo pravno lice koje obavlja djelatnost od značaja za zaštitu i spasavanje osim ako nadležnosti Predsjedništva BiH u međuvremenu nisu proširene.

Takođe, važno je naglasiti da prema stavu (3) člana 117. ovog zakona koordinacioni tim vrši koordinaciju aktivnosti zaštite i spasavanja na području za koje se formira i predlaže načelniku Republičkog štaba za vanredne situacije preduzimanje potrebnih mjera. Dakle, ne donosi odluke o isplati jednokratne pomoći medicinskim radnicima, pooštravanju mjera i isporuci medicinske pomoći, odnosno sve ono što je Dodik radio.

Ako ćemo se voditi stavom da Milorad Dodik treba da bude u Glavnom koordinacionom timu zato što je predstavnik Republike Srpske u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, postavlja se pitanje zašto onda Nebojša Radmanović, kao srpski član Predsjedništva BiH, nije bio član koordinacionog tima ili štaba za vanredne situacije tokom vanrednog stanja u Republici Srpskoj za vrijeme poplava 2014. godine?

Takođe, ako Dodik treba da bude u nekom koordinacionom tijelu ili štabu za vanredne situacije, onda bi bilo logično da bude član koordinacionog tijela ili štaba na nivou Bosne i Hercegovine, kada bi postojali, zato što on trenutno obavlja funkciju na nivou cijele države a ne na entitetskom nivou.

Sumirajući sve navedeno, dolazimo do zaključka da je Milorad Dodik, po ko zna koji put, “uzeo stvar u svoje ruke” i postavio se kao apsolutni autoritet u Republici Srpskoj zanemarujući i obesmišljavajući institucije Republike Srpske.

Ne čini li nam se da su predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i cijela Vlada RS kao i ostale institucije RS samo dekor na Dodikovoj “kruni gospodara” Republike Srpske? Jer, kako drugačije steći privid legaliteta i legitimiteta ako ne postoje institucije i zakoni?

Druga je stvar što su isti nerijetko samo mrtvo slovo na papiru i što je “božja volja” jedina koja je važna.

(gerila.info)

Prenosi: BN