"Valter"

Idemo zajedno

Moguće je odgađanje početka školske godine u FBiH za 15. septembar

Spread the love

Stručnjaci Federalnog ministarstva zdravstva zakazali su za sutra u Konjicu sastanak s predstavnicima nadležnih kantonalnih ministarstava na kojem će detaljno razmotriti aktuelnu situaciju i donijeti finalne zaključke vezane za početak školske godine.

“Jedan od naših prijedloga bit će da školska godina ne započne 1. septembra, već da krenemo od 15. septembra. Epidemiološka situacija nije stabilna u ovom trenutku i bilo bi dobro da nastava ne počne u predviđenom roku”, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa podsjetio je na slučajeve u Izraelu i Francuskoj gdje je nakon otvaranja škola došlo do širenja zaraze u nekoliko obrazovnih ustanova. Kako je istakao, otvaranje škola mora se izvesti na potpuno siguran način, što zahtijeva širu diskusiju svih nadležnih institucija.

“Prioritet je zaštita djece, ali rizik jeste i prijenos virusa iz škola u domaćinstva. Otvaranje škola u punom kapacitetu je najveći rizik u ovoj situaciji, dok alternativni vidovi obrazovanja nose najmanji rizik. Međutim, online nastava ne može biti jedino prihvatljivo rješenje, a na neke uzraste nije ni primjenjiva, kao što su to učenici od 1. do 4. razreda. Stoga je kombinacija ova dva pristupa najbolje rješenje. Najprihvatljivije je otvoriti škole za učenike do 4. razreda osnovnih škola, kao i za učenike prvih razreda srednjih škola”, rekao je Musa.

On je naglasio kako je važna i edukacija roditelja, nastavnika i učenika o Covid-19, odnosno podizanje njihove svjesnosti o širenju lažnih vijesti i zabluda o virusu. Također će se posvetiti pažnja da se svi pripreme za eventualne situacije pojave zaraze u školama.

Klix.ba