"Valter"

Idemo zajedno

Motivi Mikićeve ostavke: Otpremnina od 35.000 KM i eliminacija DF-ovog Hrvata kao člana CIK-a

26.03.2014., Mostar, Bosna i Hercegovina - U hotelu Ero odrzava se okrugli stol Dayton plus 20 u sklopu manifestacije Vecernjakov pecat. Svrha ovoga skupa je osvrnuti se na 20 godina Daytonskog sporazuma te reformama koje stoje pred BiH. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Spread the love

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Stjepan Mikić podnio je ostavku na mjesto člana CIK-a. Prema dobro upućenim izvorima dva su motiva, novac za otpremninu (35.000 KM) ili, vrlo izvjesnije, da se eliminira kandidat DF-a za člana CIK-a Željko Bakalar.

Igra HDZ-a BiH koju ovoga puta vodi Borjana Krišto iznenadila je i najbolje poznavaoce politike HDZ-a. Da Mikićeva smjena nije došla tek tako, kazuje i podatak da je on već sredinom marta podnosio ostavku, ali ju je povukao.

HDZ želi da vrati proceduru i Komisiju za izbor i imenovanje. To upravo želi aktivirati Borjana Krišto. Ona je poslala i inspekciju CIK-u jer članovi CIK-a nisu prihvatili da ta Komisija radi, jer kako bi radila kada je u istom službenom glasniku objavljeno imenovanje o nova četiri člana CIK-a i raspisan konkurs za četiri člana CIK-a!?

Jednostavno HDZ želi da se ta Komisija sastane utvrdi listu i da on zamijeni Mikića. Cilj je eliminirati sarajevskog Hrvata da bi ušao HDZ-ov Hrvat. Kada je riječ o otpremnini ukoliko bude smijenjen Mikić neće dobiti 35.000 KM, kako nije dobio ni smijenjeni Novak Božičković čiji je zahtjev za otpremninom odbijen.

Podsjećamo Mikiću je mandat istekao još u martu 2019. godine. Davno je ispunio uvjete za penziju i Ured za reviziju institucija BiH tri godine je u svom izvještaju to konstatirao, ali Mikić nije odlazio.