"Valter"

Idemo zajedno

SDP poziva na protest protiv revizije historije i odgovara na napade: Na našim organima rješavamo sve nesuglasice!

Spread the love

SDP BiH je na sjednici Glavnog odbora su diskutovao o aktuelnoj političkoj situaciji, sa posebnim osvrtom na najavljenu misu stradalim na Blajburgu, koja će se održati u Sarajevu. Data je potpuna podrška SUBNOR-u u organizaciji protesta s ciljem da se skrene pažnja na revizionističku i političku pozadinu mise i zloupotrebu vjerskih sloboda

Nakon jučerašnje online sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, danas je održana i online sjednica Glavnog odbora, gdje se diskutovalo o predstojećim lokalnim izborima, ukoliko do njihovog održavanja uopće dođe.

– Na sjednici je usvojen je Pravilnik o kriteriju i načinu kandidovanja na lokalnim izborima, a članovima je prezentirana i Strategija nastupa SDP BiH na lokalnim izborima

SDP BiH je prva partija u Bosni i Hercegovini koja je propisala uvođenje potpune spolne ravnopravnosti na svojim izbornim listama. Tako je propisano da na svim listama SDP-a BiH za lokalne izbore zastupljenost oba spola bude u jednakom omjeru. Ova mjera predstavlja iskorak i u odnosu na Izborni zakon BiH, kojim je propisana obavezna prisutnost na listama manje zastupljenog spola u omjeru od 40%.

SDP BiH je na sjednici Glavnog odbora su diskutovao o aktuelnoj političkoj situaciji, sa posebnim osvrtom na najavljenu misu stradalim na Blajburgu, koja će se održati u Sarajevu. Data je potpuna podrška SUBNOR-u u organizaciji protesta s ciljem da se skrene pažnja na revizionističku i političku pozadinu mise i zloupotrebu vjerskih sloboda, kako bi se Sarajevo pretvorilo u grad koji moli za one koje su odgovorni za više od deset hiljada ubijenih Sarajlija.

SDP BiH SUBNOR vidi kao tijelo kojem se daje prvenstvo da odgovori na ove pokušaje revizije historije i zato poziva svoje članstvo i antifašiste grada da mirnim protestom pokaže da je u Sarajevu mnogo više antifašista, ali i da dostojanstvenim okupljanjem dokažu da neće nasjesti na pokušaje da se grad pokaže netolerantnim prema vjerskim zajednicama.

 

Isto tako, najavljena misa je iskorištena da vladajuće strukture skrenu pažnju sa afera koje se pojavljuju na dnevnoj osnovi, poput nabavke respiratora i medicinske opreme preko sumnjivih firmi stranačkih drvenara i malinara.