"Valter"

Idemo zajedno

Nakon protesta “I mi postojimo”, postignut povoljan dogovor za djecu sa invaliditetom

Spread the love

Danas na platou BKC-a Tuzla održan mirni protest koji su ornizovali članovi više udruženja i organizacijski vodilo UG “Imam pravo” Tuzla, a u cilju podrške za djecu i osobama sa poteškoćama u razvoju na području Tuzlanskog kantona.

Skupu se obratilo više predstavnika članova udruženja iz Gračanice, Tuzle, Živinica idrugih općina TK.

Nakon održanih protesta, roditelji su čekali ishod zasijedanja Skupštine TK koji je bio pozitivan. Naime kada je u pitanju subvencija prevoza zastupnici u Skupštini TK kantona danas su ipak usvojili zahtjeve roditelja uz određene korekcije. Tačnije, subvencija prevoza bit će regulisana Odlukom Vlade TK, putem programa koji su za to namijenjeni.

“Postigli smo kompromis, prihvatili smo da to ide preko 26 godina dok traje invalidnost, naravno putem programa ćemo vršiti tu subvenciju prevoza i da ćemo za narednu godinu naći ta sredstva”, istakao je Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.
“Imamo određenih nesuglasica kada je u pitanju Federalni zakon koji je drugačije formulisao korisnike i to kroz Pravilnike da je to stoposto invalidna osoba, mi smo uz korekcije spustili i na 90, ili 90 ili 100 posto, tako da će sva djeca preko 26 godina dok traje invaliditet imati pravo na dječiji dodatak”, dodaje Muhamedbegović.
“Zadovoljni smo dogovorom, postignut je jedan mali kompromis da smo zahtjev za subvenciju prevoza da bude regulisan Zakonski, da ne bude regulisan na taj način nego Odlukom Vlade TK, a za dječiji dodatak ostaje u izmjenama Zakona. Mi smo napravili mali ustupak da prevoz ide Odlukom Vlade TK”, naveo je Vahidin Nurikić, predsjednik Udruženja građana “Imam pravo” Tuzla.