"Valter"

Idemo zajedno

Nastavak radova na uređenju izletišta Ilinčica

Spread the love

U sklopu provedbe projekta Panonsko-jadranskaveza- PA.CON u srijedu, 27.10.2021.godine u 12:00 sati,  službeno će započeti  radovi obnove i rekonstrukcije objekta “Dom prirode” na Ilinčici.

Ugovor za izvođenje radova zaključen je sa kompanijom TEHNOGRAD doo za građevinarstvo i inženjering Tuzla, a projektom će, pored obnove postojećeg objekta, biti obuhvaćeno i vanjsko uređenje kompleksa, što će podrazumjevati izgradnju saletla(sjenika), obnovu i uređenje postojećeg vanjskog toaleta namijenjenog posjetiocima izletišta  Ilinčica, uređenje  pristupne staze, te obnovu i uređenje ljetnje bašte sa igralištem za djecu.

Projektom će,također,biti obuhvaćeni radovi na izgradnji biciklističko-edukativne staze u dužini od 4 kilometra te uređenje 3 platoa (vidikovca) kojim će se omogućiti panoramski pogled na sam grad Tuzlu.

Projekat PA.CON ima za cilj doprinijeti razvoju održivog turizma korištenjem i aktiviranjem neiskorištenih prirodnih resursa prekogranične regije. To će se postići obnavljanjem i uređenjem 3 prirodna dobra u Nijemcima (Hrvatska), Tuzli (BiH) i Skadarskom jezeru (Crna Gora), ali i aktivnostima izgradnje kapaciteta usmjerenim na jačanje vještina i kapaciteta ciljnih grupa u održivom upravljanjutu rističkim destinacijama i osiguranje kvalitete u upravljanju. Projektni partneri iz BosneiHercegovine su Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA.

Projekat Panonsko-jadranska veza/PA.CON sufinansiran je sredstvima ERDF-a i IPA II fondova Europske Unije kroz Inter reg IPA CBC Program Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 -2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.870.267,92, a iznos od 1.578.319,07 EUR sufinansiran je od strane Evropske Unije. Trajanje projekta je 24 mjeseca počevši od 15.10.2020. godine do 14.10.2022.godine.