"Valter"

Idemo zajedno

Njemačka i Francuska napustile pregovore o reformi WHO-a,

Spread the love

Njemačka i Francuska napustile su pregovore o reformi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) frustrirane pokušajima SAD-a da vodi pregovore iako je odlučio napustiti tu organizaciju, kazali su dužnosnici.

Njihov potez udarac je američkom predsjedniku Donaldu Trampu, jer se Washington, koji trenutačno predsjeda skupinom G7, nadao da će u septembru objaviti zajednički plan za obuhvatnu reformu WHO-a, dva mjeseca prije američkih predsjedničkih izbora.

SAD je WHO u julu obavijestio da će ga napustiti za godinu dana nakon što ga je Tramp optužio da je previše blizak s Kinom i da loše upravlja pandemijom koronavirusa. WHO sve optužbe odbacuje.

Evropske vlade također kritiziraju WHO, ali ne idu toliko daleko kao Washington.

Nitko ne želi biti uvučen u reformski proces i dobiti za to nacrt od zemlje koja je sama upravo napustila WHO, rekao je visoki evropski dužnosnik koji sudjeluje u pregovorima.

Na pitanje da potvrde odluku Pariza i Berlina, glasnogovornici vlada Njemačke, Francuske, Britanije i Italije nisu imali komentara.

No francusko ministarstvo zdravlja je kazalo: SAD ne bi smio biti predvodnik u reformi WHO-a nakon što je objavio da namjerava napustiti tu organizaciju.

Na pitanje o stajalištu Francuske i Njemačke, visoki dužnosnik Trampove administracije rekao je: Sve članice skupine G7 eksplicitno su podržale biti ideja za reformu WHO-a.

Međutim, za žaljenje je da su Njemačka i Francuska u konačnici izabrale da se neće pridružiti skupini u prihvaćanju plana, rekao je.