"Valter"

Idemo zajedno

Novinarski sindikati širom svijeta izrazili solidarnost nakon smrtonosne eksplozije u Bejrutu

Spread the love

Sindikati novinara širom svijeta brzo su izrazili solidarnost s Libancima i medijskim radnicima te zemlje nakon eksplozije u Bejrutu, u kojoj je poginulo na desetine i ranjeno hiljade ljudi.

Predsjednik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Younes M’jahed razgovarao je s Alijem Youssefom, šefom Syndicat des journalistes libanais (SJL), nedugo nakon što je četvrtog augusta eksplozija odjeknula gradom, kako bi izrazio solidarnost.

Poruke podrške novinarskih sindikata širom svijeta prenesene su putem WhatsApp-a, Twittera i drugih platformi na društvenim mrežama nakon što se otkrilo da su brojni novinari novina Annahar povrijeđeni u eksploziji koja je nanijela veliku štetu redakciji tog lista.

Libanonski sindikat novinara raspolaže podacima koje je do sada prikupio da je u eksploziji povrijeđeno 17 novinara od kojih troje teško.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger je kazao da je ova organizacija spremna pomoći SJL-u i povrijeđenima, ali i omogućiti novinarima da i dalje obavljaju svoju ključnu ulogu.

Najmanje 100 osoba poginulo je i više od 4.000 povrijeđeno u jakoj eksploziji koja se dogodila u utorak u luci u centru glavnog grada Libana Bejruta.

Zvaničnici su objavili da očekuju da će žrtava biti i više, dok spasilačke ekipe u ruševinama nastavljaju da traže povrijeđene i umrle u gradu koji je proglašen “gradom pogođenim katastrofom”.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)