"Valter"

Idemo zajedno

Tuzlanka Ena Berbić u svijetu videoigrica niže velike uspjehe

Spread the love
Ena Berbić iz Tuzle već pet godina živi u Parizu gdje radi u marketingu kroz različite industrije. Ova 23-godišnja djevojka završila je srednju školu u Škotskoj, u najboljoj školi u Evropi na stipendiji, a nakon početaka u svijetu mode, shvatila je da se želi baviti kreiranjem marketinških strategija za neku od industrija u digitalnom svijetu koje veoma brzo rastu.

Tako je prije dvije godine ušla u svijet videoigrica.

“Radeći za Lightbulb Crew i LBC Games (Švedsko-Francuske firme), popela sam se od marketing asistent pozicije sve do marketing menadžera. Ove godine, 28. jula smo doživjeli veliki uspjeh izdajući našu igricu Othercide u kolaboraciji sa izdavačkom kućom Focus Home Interactive, koja se plasirala kao prva najprodavanija igrica na svijetu 32 sata uzastopno na najvećoj platformi za prodavanje PC igrica, Steamu. Igrica na kojoj je radilo mnogo talentovanih, vrijednih ljudi tokom četiri godine istovremeno je izašla na PC-u, PS4 i Xbox1 konzolama na kojima se također plasirala na prve stranice najprodavanijih novih igrica”, kaže u razgovoru za dobarportal.net Ena Berbić koja je preponosna na taj uspjeh te dodaje da je već počela rad na strategiji za nove projekte, eksterne investicije i kontinuaciju igrice Othercide.

Naglašava da je reakcija publike za sada zaista fantastična.

“Mnogo se ponosim člankom IGN-a koji su nam dali 9/10 te još nekima poput Hardcore Gamer-a, Playstation Universe-a, PC Gamer-a”, ističe naša sagovornica.

Tokom pandemije koronavirusa radila je jednako sati kao i prije.

“Na moju sreću, radim u sto posto digitaliziranoj industriji i firmi. Ne mogu dovoljno naglasiti važnost pravilnog nošenja maske, pranja ruku, redovne dezinfekcije te fizičkog distanciranja. Svima će nam pomoći da se izborimo sa sadašnjom situacijom”, govori ova svestrana djevojka.

Dodaje i da je od augusta 2019. eksterni marketing konsultant za Vapiano (Francuska i Luksemburg) sa kojima je radila na organizaciji uspješnog postavljanja Ginisovog rekorda za najveći “Italijanski Poljubac”.

“Možda se sjećate poznatog poljupca iz crtića Dame i Skitnice kada psi sa dvije strane pojedu špagetu sve do poljupca? Mi smo skupili najviše parova u svijetu i oborili Ginisov rekord na isti način sa parovima na dan Valentinova 2020.”, potcrtava Ena Berbić.

Kako kaže, Bosna i Hercegovina će uvijek imati veliki dio njenog srca jer joj je tu porodica, djetinjstvo i mnogo prijatelja.

“Imam veliku želju u budućnosti, kroz konekcije koje sada gradim, dovesti stranu investiciju u BiH i pružiti mladim ljudima a posebno ženama priliku da rade moderne poslove. Imamo ogroman potencijal u mladima i često me srce zaboli kada vidim da nije iskorišten. Mislim da bi na taj način mogla pomoći svojoj državi najviše, a ne tek vraćanjem u BiH. Možda nekada poželim i doći nazad, ali sigurno neću doći bez solucije za trenutne probleme. Često citiram tatinu suprugu Edinu: “Nemoj da nabrajamo probleme, kako da ih riješimo?””, riječi su naše sagovornice koja dodaje da su je njen djed Selim Bešlagić i tata Zlatko Berbić inspirisali i čelično osnažili da sve u životu sama uspije.

Mladima poručuje da je sve moguće postići, ali i da ništa neće doći samo.

“Borite se za sebe, radite mnogo i pametno, učite i radite na sebi. Sokrat je rekao: “Ja znam samo jedno, a to je da ništa ne znam”. Nikada, pa ni po stare dane, nemojte misliti da sve znate. Uvijek postoji još neka knjiga, još jedan grad, jezik i kultura, još neka vrsta muzike ili umjetnosti koja će vam promijeniti pogled na svijet. Možda sada ovo sve zvuči divno, ali iza svakog velikog uspjeha je mnogo pokušaja, dosta suza i neizmjeno mnogo truda”, zaključuje Ena Berbić koja često kaže ako ne dođe do pozicije direktora (CEO) do 30-te, onda je i pozicija šefa operacija (COO) za nju prihvatljiva.

Izvor:Dobar Portal