"Valter"

Idemo zajedno

Obilježen Međunarodni dan  djece oboljele i liječene od raka u Tuzli

Spread the love

U povodu Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, Klinika za dječije bolesti  UKC Tuzla je održala press konferenciju u cilju podizanja svijesti o pedijatrijskom kanceru sa ciljem da se ukaže na problem i potrebu oboljele djece kojima je dijagnosticiran jedan od oblika karcinoma, a u UKC Tuzla se godišnje otkrije 15 do 20 novih slučajeva oboljelih.
Kako je istakla, šef Odjeljenja za onkologiju i hematologiju, prim. dr. Amila Latifagić, u općoj populaciji procenat oboljevanja djece je jedan posto, a prema statističkim podacima u BiH od 150.000 oboli 20 pacijenata, uzrasta do 15 godina. Na prvom mjestu su akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema, te limfomi. Kod djece se javljaju i takozvani tumori, jetre, kosti, kože, spolnih žlijezda i drugi, kazala je Latifagić.
Predsjednik Udruženja „Srce za djecu“  Fikret Kubat je kazao da je realizacija Roditeljske kuće u Tuzli koja je predviđena ranije zbog pojave pandemije koronavirusa usporila. Zajedno sa UKC Tuzla, direktor i Vlada TK su potpisali ugovor za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli i već u martu ćemo postaviti temelje i početi izgradnju jer smo obezbijedili sredstva i vjerujem da će se gradnja završiti krajem ove godine.
Prema riječima načelnice Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, doc. dr. Lejle Osmančević, povećana je incidenca oboljelih od pedjatrijskog kancera, pa se ukazala potreba za proširenjem kadrovske strukture, te u Odjeljenju za hematologiju i onkologiju rade četiri ljekara. Kapacitet Odjeljenja za hematologiju i onkologiju u Tuzli je 12 kreveta, ali se razmišlja o proširenju kapaciteta, jer liječenje nije kratkotrajno već traje od 6 mjeseci do dvije godine uz naknadno praćenje zdravstvenog stanja do pet godina, istakla je, načelnica Osmančević.


U najtežim danima Atifa Buldić Bešić je bila sa svojom kćerkom u Sarajevu u Roditeljskoj kući  koja se liječila od kancera 7 mjeseci, dobijala je sve što joj je trebalo u tim trenucima, profesionalnost, stručnost, ljudskost, majčinske savjete i sve što nam je bilo potrebno, a najvažnije je što se nisam odvajala od kćerke. Izgradnjom Roditeljske kuće u Tuzli mnogima bi olakšalo život  roditelja i djece, ali i rad medicinskog osoblja, naglasila je Atifa Buldić Bešić, koja sada radi kao saradnik sa javnošću  Udruženja Srce za djecu.
Duška REBIĆ