"Valter"

Idemo zajedno

Reakcija ŽO HDZ BiH Soli, povodom izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića

Spread the love

Izjava  predsjednika SDA Bakira Izetbegovića prilikom gostovanja na TV Hayat kako je HDZ BiH „uvučen“ u vlast u Tuzlanskom kantonu pokazuje nažalost da je tadašnja koalicija SDA-DF s vrlo jasnom namjerom imenovala Vladu u kojoj nije bilo predstavnika hrvatskog naroda. Vjerojatno se „uvlačenje“ Hrvata kao jednog od ministara u novi saziv Vlade TK prekinuo skriveni politički cilj onih koji su prije toga imenovali neustavnu Vladu!?

Podsjećamo predsjednika SDA g.Izetbegovića da je u nekoliko navrata između predsjednika stranaka SDA-HDZ BiH tražen model za sudjelovanjem HDZ BiH u vlasti u TK i upozoravano da bi bilo dobro da partneri koji čine strukturu vlasti na višim razinama trebaju biti i dio dogovora na nižim razinama. O svemu tome je razgovarano u više navrata, ali bez konkretnog rješenja.

Umjesto uvažavanja Ustava i Zakona o Vladi TK tadašnja skupštinska većina je primijenila model grubog nasrtaja na prava jednog naroda i imenovanjem neustavne Vlade TK pokazala na koji način vidi partnerstvo i odnos prema manje brojnijem narodu na prostoru gdje SDA ima ogromnu dominaciju i utjecaj. Stav da se radi o neustavnoj Vladi TK je potvrđen i mišljenjem Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Važno je napomenuti da su takav politički cilj podržale i tzv. građanske opcije Demokratska fronta (DF) i Socijademokrati BiH (SD).

Taj primjer treba itekako poslužiti za promjenu političke paradigme i potrebe razvijanja politika i političkih odnosa koje neće dominaciju i brojčanu prednosti nekog od naroda na određenom prostoru koristiti za neutraliziranje onoga koji je manje brojan i nema mehanizme zaštite.

Odjel za informiranje ŽO HDZ BiH Soli