"Valter"

Idemo zajedno

Obilježena 30. godišnjica osnivanja 115. brigade Zrinski Hrvatskog vijeća obrane

Spread the love

Danas je na Husinu svečano obilježena 30.godišnjica 115. brigade Zrinski Hrvatskog vijeća obrane.

Brojne delegacije vlasti, predstavnici boračkih organizacija i građani položili su vijence i zapalili svijeće na spomeniku poginulim braniteljima. Upriličena je i svečana akademija u husinskom Domu kulture. Bila je ovo prilika da se oda počast izgubljenim životima u proteklom ratu, ali i da se ukaže na značaj 115. brigade Zrinski u odbrani tuzlanske regije i BiH.

U povodu 30. godišnjice osnivanja 115. brigade Zrinski koja je bila u sastavu Hrvatskog vijeća obrane, ŽO HDZ BiH uputio je saopštenje koje prenosimo u cjelosti:

“U povodu 30. obljetnice od osnutka 115. brigade Zrinski koja je bila u sastavu Hrvatskog vijeća obrane, ŽO HDZ BiH Soli svim pripadnicima brigade upućuje čestitke i zahvalnost jer su 1992. godine stali u obranu svog doma, obitelji i rodne grude.Hrvatsko vijeće obrane i brigada Zrinski danas su nam svima na ponos, jer su kroz svoje djelovanje zadržali vojno i ljudsko dostojanstvo i zbog toga su u tim vremenima bili čvrst oslonac svom narodu. Takvo časno postupanje i djelovanje nažalost nekima nije odgovaralo pa je tadašnje Predsjedništvo Republike BiH 1994. godine donijelo Odluku o raspuštanju brigade, uz prijetnje, da će ako se ne postupi po naredbi, brigada Zrinski biti proglašena paravojnom formacijom.Razboritost i mudrost tadašnjeg političkog i vojnog vrha Hrvatske zajednice Soli ne želeći ulaziti u sukobe koji bi imali za posljedicu na stotine poginulih i protjeranih, odlučio je zaustaviti ratni put 115. brigade Zrinski. Zbog takvih okolnosti posebno je uvredljivo iskrivljavanje u javnosti i sve izraženije podmetanje termina „udruženi zločinački poduhvat“. Takvi neosnovani nasrtaji neće moći iskriviti povijesne činjenice koje su HVO i branitelji brigade Zrinski ostavili u domovinskom ratu na tuzlanskom području.

Očekujući rješavanje ključnih političkih pitanja kao preduvjet razvoja domovine BiH, koju su branitelji stvarali s potpuno drugačijim uvjerenjem, svim bojovnicima 115. brigade Zrinski  još jednom upućujemo iskrene čestitke i veliku zahvalnost za neovisnu državu BiH, navedeno je u saopštenju.