"Valter"

Idemo zajedno

Od Početnica u Šećernica-Klub šećerlija iz Tuzle

Spread the love

Prije dvadest i pet godina osnovan je Klub šećerlija u Tuzli. Naime, tada je radio Slon emitarao jako slušanu emisiju koja je bila zabavnog karaktera i zvala se „Početnica“. Emisija je davala i mogućnost da se slušaoci uključe u program. U program su se javljali i mnogi naši sugrađani, te su došli na ideju da se sastanu, međusobno upoznaju i započnu druženje uživo. Sureti uzivo i putem radio emisije povezali su tada veliki broj ljudi koji su bili u različitim životnim izazovima, te su odlučili osnovati Klub Šećerlija kojeg od početka vodi i do dana danas naša sugrađanka Šemsa Hadziavdić.

Šemsa, kaže da je u vrijeme dok je pratila radio emisiju prolazila kroz težak period svog života, imala je težak operativan zahvat i oproravak.  Svih ovih godina Klub Šećerlija je aktivno radio, i nikada do sada nisu propustili ni jedno zajedničko druženje koje se oragnizira svakih petnaest dana. Na zajedničkom druženju dogovaraju se aktivnosti kao štu su pomoć i obilazak socijalno ugroženih, kao i  bolesnih članova društva, kulturno-umjetničke posjete, prisustvovanje različitim edukacijama i manifestacijama. Ono čime se svi članovi raduju na druženju je zasigurno poslije muzika, igra, razgovor i šala.

Osnivačica i voditeljica Kluba Šemsa Hadziavdić ističe da čak i u teška vremena koja su iza nas, u vrijeme pandemije rad Kluba nije prestajao. Kako ističe, sama je bila obolila od korone i više od šest mjeseci trajao je njen oporavak i nije izlazila iz kuće, ali su njene Šećerlije cijelo vrijeme bili uz nju i organizirali su druženja.

Tako je i u srijedu 5. oktobra 2022. godine bilo jedno od njihovih druženja u motelu Rudar uz sjajnu muziku i posebnog gosta, kako navodi Šemsa.

Gost im je bila njihova počasna članica prof.dr. Edina Šarić i stručna saradnica Kluba, koja godinama prati rad Kluba i članova, te obogaćuje njihov rad različitim programima. Prof.dr. Edina Šarić je impresije o radu Kluba i članova pretočila i u dio knjige Treća životna dob-veliko putovanje, te su članovi Kluba našli se i na naslovnici knjige. Aktivnosti rada Šećerija je u više navrata uspješno prezentirala i u Sloveniji na Festivalu starih, te na naučnim i stručnim Konferencijama. Na jednoj od Konferencija bili su i pristutni i sami članovi, gdje  su izložili značaj emisije „Šećernica“ na RTV Slonu za obogaćivanje života šećerlija i svih drugih gledalaca. Naime, radio emisija „Početnica“ je zbog zainteresirasnosti prerasla u TV emisiju „Šećernica“ na RTV Slon, a ova emisija je od početka nastajanja prijatelj Kluba. Za ove godine kako traje emisija, šećerlije su vjerni gledatalji i sa nestrpljenjem očekuju svaku emisiju, te pišu i pjesme koje se čitaju u emisiji. Neposredno prije korone članovi Kluba i prof. dr. Edina Šarić su  bili i sami voditelji emisije. Šemsa ističe da je bitno da napomene da od 07.10.2002. emisiju Šećernica na RTV Slonu ponovo će da vodi ona i prof.dr. Edina Šarić i da sve šećerije sa radosti čekaju novu sezonu. Šemsa ističe da se šećerije iskreno raduju, što je prof.dr. Edina Šarić, uprkos brojnim obavezama pristala da vodi i zajedno sa njima osmišljava emisije, prije svega što je mi svi volimo. To je osoba koju bi svako volio imati u svom okruženju, puna je duha i pozitivne energije i nikad ne skida osmjeh sa lica i uvijek za svakog šećerliju ima najljepšu riječ, zagraljaj i svima pruža ljubav i poštovanje. Kaze Šemsa, ona je svjetska, a naša Edina, narodna.

U novembru slave 25.godina rada Kluba i sada se uveliko spremaju za proslavu jubilarnog rođendana.

A ja svakako Vas pozivam da pratite emisiju Švernica na RTV  Slonu i da se pridružite Klubu jer Šemsa za kraj razgovora mi kaže i ističe: KO SE SA ŠEĆERLIJAMA DRUŽI, ŽIVOT MU JE ZDRAVIJI I DUŽI!!!

U nastavku pogledajte jedan dio sa druženja putem fotografija i videozapisa sa posljednjeg druženja Kluba Šećerlija.