"Valter"

Idemo zajedno

Održan Workshop u bolnici u Travniku i laparoskopske operacije TEP metodom

Spread the love

Udruženje endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini (UEHBH) je počelo primjenu procedura endoskopske hirurgije u liječenju pacijenata u BiH. Udruženje je osnovano nedavno sa svojom misijom koja se odnosi na unapređenje znanja i primjenu procedura endoskopske hirurgije uz aktivnosti poboljšanja edukacija u bolnicama u BiH. Već je organizovan Workshop u saradnji sa JU Bolnicom Travnik po nazivom „Laparoskopske operacije ingivinalne hernije TEP- metodom“ pod vodstvom eksperta u ovoj oblasti , prof.dr. Miroslava Bekavca- Bešlina iz Zagreba. Ovom prilikom su održana i dva predavanja , „Anatomija ingivinalnog kanala“ dr. Nedima Hadžića , i „TEP“, osnovni principi i tehnika“, prof.dr. Samira Delibegovića.
Prof.dr. Miroslav Bekavac- Bešlin  je sa učesnicima Workshopa uradio tri operacije primjenom TEP metode. Po riječima prof.dr. Bekavca Bešlina, stojim pored njih u operacijskoj Sali i nastojim svojim iskustvom pomoći da što brže napreduju. Hirurzi koji ne žele učiti i ne usvajaju nove metode koje stižu sve brže ne mogu biti dobri u svom poslu jer doslovno pregazi vrijeme. Neophodno je stalno učenje i usavršavanje znanja i prihvatanje novih pristupa, ali i spremnost prije svega mladih ljekara da razmjenjuju iskustva, pojasnio je prof.dr. Bekavac- Bešlin.
Po riječima prof.dr. Samira Delibegovića , predsjednika Udruženja  endoskopskih hirurga BiH, vrlo dobro je organizovan Wokshop, sa diskusijama o urađenim operacijama i prikazanim zanimljivim slučajima u ovoj oblasti, još jednom je pokazao važnost stalne edukacije , koje u svom radu ima Udruženje  endoskopskih hirurga, naglasio je prof.dr. Delibegović.


Izvor: Duška REBIĆ