"Valter"

Idemo zajedno

Sebijini advokati traže ponovni inspekcijski nadzor i poništavanje rješenja kojim je ostala bez titule doktora nauka

Spread the love

Advokatski tim direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović zatražio je od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS da izvrši inspekcijski nadzor na UNSA-i i donese upravnu mjeru kojom bi se UNSA-i, odnosno rektor naložilo da ponište i stave van snage Rješenje kojim je Sebija Izetbegović ostala bez titule doktora nauka, saznaje Raport. Prema našim informacijama, Sebijini advokati tvrde kako je to rješenje zasnovan na pogrešnim činjenicama.

Advokatski tim tvrdi da postupajući inspektori nisu imali relevantan dokaz o ispitnim obavezama i drugim studijskim obavezama magistarskog studija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu za period koji je sporan u obrazovanju Sebije Izetbegović.

Svoje tvrdnje i zahtjeve zasnivaju na tome da UNSA posjeduje Nastavnog plana i programa magistarskog studija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu iz tog vremena. Kažu da su prema informaciji koji su tražili od Medicinskog fakulteta u Sarajevu, ni ta ustanova ne posjeduje Nastavni plan i program postdiplomskog studija sa odlukom Naučno nastavničkog vijeća i Senata Univerziteta u Sarajevu o usvajanju Nastavnog plana i programa.

Kako ni UNSA ni Menicinski fakultet ne postejduju originalni primjerak nastavnog plana i programa, advokati Sebije Izetbegović tvrde da je inspekcijski postupak zasnovan na nevjerodostojnom dokazu, kako nazivaju publikaciju “Postdiplomski studij Medicinskog fakulteta 1963-1998”.

Dalje u obrazloženju, advokati tvrde da ovaj dokument ne predstavlja vjerodostojan dokaz te da inspektori nisu mogli utvrditi činjenično stanje, odnosno da su postupak zasnovali na nevjerodostojnom dokazu.

Dalje advokatski tim tvrdi da su inspektori svjesno proveli nezakonit inspekcijski nadzor, zbog čega traže obnovu postupka, pozivajući se na član 246. Zakona o upravnom postupku te zahtjevaju obnovu postupka i provođenje ponovljenog inspekcijskog nadzora u vezi sa provjerom magistarske diplome Sebije Izetbegović i to hitno.

U svom dopisu su zaprijetili da će, ako se ne udovolji njihovom zahtjevu, biti prinuđeni pokrenuti postupke prema svim nadležnim organima i odgovornim licima koji su, kako tvrde, “namjernim propuštanjem i svjesno proveli i omogućili provođenje nezakonitih postupaka”.

Dakle, nepostojanje dokumenta o nastavnom planu istaknuto je kao problem, ali se odgovor iz Zagreba i činjenica da Sebija Izetbegović nikada nije pokazala magistarsku diplomu, niti je utvrđeno da ona postoji, se zanemaruje.

Sebija Izetbegović ostala je bez titule magistra, titule profesora i titule doktora nauka nakon što je utvrđeno kako ne postoje dokazi o tome da je njeno postidplomsko obrazovanje bilo uredno. Ne postoje dokazi o položenim ispitima koji su upisani u njen indeks sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji nije mogao potvrditi autentičnost indeksa. Također, u matičnoj knjizi na Medicinskom fakultetu u Sarajevu pod matičnim brojem Sebije Izetbegović upisan je muškarac.

Kantonalno tužilaštvo KS ipak je ove sedmice obustavilo istragu o zagrebačkom indeksu, objavivši kako je indeks autentičan.

Valtertuzlanski.ba/Raport.ba