"Valter"

Idemo zajedno

Otvoren novi most u Turskoj: Četvrta spojna tačka Evrope i Azije

Spread the love

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je svečano otvorio most Canakkale 1915, još jedan u nizu turskih megaprojekata, koji je najduži most srednjeg raspona u svijetu, prvi na Dardanelima i ukupno četvrti most na turskim moreuzima koji povezuje Evropu i Aziju.

Most Canakkale 1915 otvoren je na Dan sjećanja na šehide i 107. godišnjicu pomorske pobjede u Canakkaleu koja se obilježava 18. marta, a ceremoniji je, osim Erdogana, prisustvovao veliki broj domaćih i stranih zvanica, među kojima i južnokorejski premijer Kim Boo-kyum, potpredsjednik Turske Fuat Oktay, predsjednik turskog parlamenta Mustafa Sentop, ministri, brojni zvaničnici, zvanice i gosti, prenijela je Anadolija.

Predsjednik Erdogan u obraćanju na otvaranju mosta “Canakkale 1915” istakao je da ovaj most u konstrukciji sadrži brojne simbole iz turske prošlosti.

“Most Canakkale 1915 posjeduje različita značenja sa svakom od svojih tehničkih karakteristika”, kazao je Erdogan te dodao da se radi o impozantnom projektu.

“Turska je iza sebe ostavila Japan i postala zemlja koja ima most s najdužim srednjim rasponom u svijetu. Znate li kolika će biti ušteda naše zemlje godišnje u pogledu vremena, potrošnje goriva i smanjenja emisije ugljika ovom investicijom, 415 miliona eura”, rekao je Erdogan.

Velika ekonomska korist

Istakao je da će Turska ostvariti veliku ekonomsku korist od mosta.

“Prema našim predviđanjima, ovaj projekat će donijeti našoj ekonomiji 5,3 milijarde eura, 118.000 novih radnih mjesta te 2,4 milijarde eura nacionalnom dohotku”, kazao je Erdogan.

Erdogan je na kraju otkrio kako će cijena korištenja mosta iznositi 200 turskih lira (12,2 eura), a prvih sedam dana od puštanja u promet će biti besplatno.

Dužina visećeg mosta na tjesnacu Canakkale dostiže 4.608 metara.

Zahvaljujući ovom mostu vrijeme putovanja između dva kontinenta će se smanjiti na šest minuta.

U glavnom kablu mosta utrošeno je ukupno 162.000 kilometara žice, što bi bilo dovoljno da se četiri puta omota oko planete Zemlje.

Također, u izgradnju je utrošeno 227.000 kubnih metara betona čime bi se, naprimjer, mogao izgraditi kvart sa 25.000 stanovnika, s ukupno 5.900 stanova od po 100 kvadrata.

IZVOR: AGENCIJE