"Valter"

Idemo zajedno

Panonika pravi Svjetski biser i u vrijeme pandemije

Spread the love

Ovogodišnja turistička sezona je u polovini jula 2021. godine postala najposjećenija na Panonskim jezerima u svim godinama svog postojanja i rada.
Zasigurno je tome doprinjeo i projekat uređenja postojeće infrastrukture koja je osmišljena na neki poseban način koji je podržan od Grada Tuzle i Turističke zajednice Tuzlanskog kantona. Svakako je tome doprinjela i vijest da hlorisana voda može ubiti virus COVID-19 za 30 sekundi. Na otvorenom malo je vjerovanja da se neko zarazi korona virusom, jer je to čarobna voda, rekli su mnogobrojni kupači koji već u 7 sati stižu i žure stazama koje su ove godine posebno uređene. Svakako navrate mnogi prvo na čarobne Slapove koji svojim žuborom zaustavljaju mnoge, da se tu prvo osvježe. Takva atmosfera čarobne vode u ovo toplo vrijeme privukla je do sada od početka sezone 150 hiljada gostiju.
Kako ističe direktor JKP „Pannonica“ Tuzla Maid Porobić, sezona ide svojim tokom.

Gosti su stigli sa svih strana iz Slavonije, Srbije, stiže i naša Dijaspora iz cijele Evrope i vraćamo se u vrijeme prije pandemije. Na našem Panonskom moru sve pružamo gostu koji stiže i automobilima i autobusima, motorima, biciklima. Poslije kupanja pružamo i uživanje turistima i druge sadržaje, muzičke večeri i koncerte. Visok je kvalitet slane vode, a slani Slapovi stvaraju čestice i okolo slapova koje svojim udisanjem doprinose zdravlju, a slapovi imaju dva bazena koja su posebno uređena, ističe direktor Porobić , te naglašava da je zadovoljan i sa radnom snagom , koja mnogo radi na čistoći i okolo jezera , ali spasioci prate kupače uz Hitnu pomoć koja dežura i daje sigurnost svakome ko je stigao na kupanje.
Svakako ima i onih koji stalno upozoravaju kupače da po vrelom kamenu i pjesku hodaju bosi jer se na taj način uspostavlja rad svih organa, a i u vodi da plivaju bez nekih papuča, a da borave u vodi samo pola sata, a sat napolju, a poslije kupanja ne treba se ispirati slatkom vodom bar tri dana jer se treba slana voda zadržati u organizmu, kako upozoravaju medicinski stručnjaci, koji posebno naglašavaju da i na slapovima  treba da voda samo na ramena da pada, a ne na glavu i vrat . Uz mjere kojih se treba pridržavati koje riječi dolaze sa razglasa od Amire Bjelinčević pravo je upozorenje kupačima koje mnogi poštuju.
Na kapiji sa istočne strane Panonike, Jaca i Majda primaju turiste koji pristižu u velikom broju, a najviše poslije 17 sati, a tako je i na drugim lokacijama, a u sredini Panonikeje i službeni ulaz na kome Ramiz Ramić ostavlja na iako malom prostoru i motore i bicikle pojedinim gostima da im se čuvaju . Nedaleko od njih je i štand tetovaža na kojem Nermina Baraković Ipša , zajedno a svojim mužem Željkom pruža usluge privremenih tetovaža na tijelu , po katalogu od 500 uzorka koje ostaju oslikane mjesec dana , a dolaze po tetovaže sve generacije, da se uljepšaju na ovaj način na svom odmoru.
Nedaleko od njih na prvom jezeru kupaju se mališani iz Tešnja, Smajl i Asim , a mlađi Asim iako mali dobro pliva i veseli se u vodi, da je bolji od brata . U blizini je i mala Evelina iz Češke koja pliva sa svojim ocem , a ima samo 22 mjeseca , pravi je mali plivačić u vodi, na čemu je njen tata veoma ponosan.
Da voda zaista liječi ističe i gospođa iz Travnika , koja je bila svjedok , da su ljekari imali namjeru da odsjeku nogu ženi, a ona nije htjela, a kada je došla na kupanje na Panoniku, samo za tri sata u vodi vratila se noga u normalno stanje.
Svaki dan mnogi očekuju Kralja jezera  Muju Sinanovića da dođe  na kupanje, a ove godine je dolazio samo 4 puta iako ga je bolila kičma, pustio je brkove koji su u trendu i po pričanju drugih, nadgledao je u daljinu preko jezera, kao pravi kralj, a trenutno treba da uradi neku malu intervenciju na koži na čelu, pa ima namjeru da poslije toga dođe na svoje mjesto sa nadom da ga neće niko zauzeti. Raduje se da dočeka svoj rođendan 15 ovgusta  i obilježi na Panonskim jezerima bez kojih nemože da živi. Očekuje ga sa nestrpljenjem cijela Panonika i da mu čestitaju.
Među kupačima je  Šemsa Hasanović koja živi u Austriji, pa je  došla na Panoniku jer je boli koljeno, pa je na Panonskim jezerima dobila i pored slane vode i savjet kako da si pomogne i izliječi na način alternativne medicine.
Kupači stižu sa svih strana iz BiH.
Spasioci na Panonskim jezerima su uvijek na potezu, mnogi od njih mašu i pozdravljaju, pomažu duž plaže posmatraju svima kojima je potrebno, kao što su tog dana i spasioc Eldin, taj divni momak koji uz svog kolegu Selmira koji studira Fakultet za tjelesni odgoj prate kupače i obilaze plažu, što je još jedan plus uz Hitnu pomoć Doma zdravlja Tuzla koja pomaže u svakoj prilici.
Duž cijele plaže su postavljeni kontejneri u žutoj bolji , koja se uklapa sa suncobranima i stolicama, koje i u Ljetnim baštama daju posebnost u kojima se služi sve za osvježenje.
Tako su i restorani puni svakojake brze i druge hrane. Nije izostao niti muški svijet koji voli da igra karte, što ih umiruje poslije kupanja da razmjene mišljenje iz ponekad napornog rada u hladovini koja ih opušta. U hladovini se često pored njih odmaraju kupači i neki i zaspu , a nije štetno, samo je opasno spavati na suncu na plaži.
Tako je po cijeli dan, Panonika „živi“ svojim životom, najbolja turistička destinacija, dok žubor vode i graja turista prestaje, ptice dolaze uvečer kada odlaze turisti i prelijeću jezera, kao da pozdravljaju turiste na njihovom odlasku.
Duška REBIĆ