"Valter"

Idemo zajedno

Plenković: HDZ ide s ‘Osmorkom’, popraviti odnose Bošnjaka i Hrvata

Spread the love
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da se zalaže za obnovu povjerenja i dijaloga između Hrvata i Bošnjaka, …
… nakon dogovora hrvatskih i srpskih stranaka te stranaka bošnjačko-građanskog bloka o formiranju nove vlasti u BiH.

Prošloga tjedna HDZ BiH i stranke ‘osmorke’ koju predvodi SDP BiH dogovorile su koaliciju na svim razinama od države, preko entiteta do županija. Dogovor je postignut i sa Savezom nezavisnih demokrata Milorada Dodika koji će im se priključiti u vlasti u državnom Vijeću ministara. To pak znači da u vlasti neće sudjelovati vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA).

“Očito da HNS (Hrvatski narodni sabor) i HDZ sada ide s osmorskom ne bi li s njima napravio ono što se očito nije moglo napraviti sa SDA”, kazao je Plenković za HTV, prenosi Hina.

No, dodao je da je za to “da se obnovi povjerenje i dijalog između Hrvata i Bošnjaka u BiH jer je to ključno za dobro funkcioniranje Federacije (BiH)”.

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović i Dodik potvrdili su u ponedjeljak kako proces uspostave nove vlasti u toj zemlji napreduje te da njihova suradnja s osam stranaka bošnjačko-građanskog bloka ničim nije dovedena u pitanje.

Čović je rekao kako je cilj uspostaviti novu vlast do kraja godine i u tome ne očekuje poteškoće ni na državnoj niti na razini Federacije BiH, unatoč tome što SDA ima kontrolu u klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog parlamenta pa time može utjecati na uspostavu izvršne vlasti u tom entitetu.

“Veselimo se najavama o brzom formiranju vlasti, što je sasvim druga situacija nego ranije”, kazao je hrvatski premijer, dodavši kako mu je drago što će HDZ-ova političarka Borjana Krišto biti predsjedateljica Vijeća ministara.

Plenković je ponovio i da Hrvatska snažno podržava davanje kandidatskog statusa BiH, o čemu će se odlučivati na samitu čelnika EU-a u četvrtak.

On je zajedno s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom u ponedjeljak uputio pismo liderima EU-a s pozivom da BiH dobije “zeleno svjetlo” za kandidacijski status.

/FENA/