"Valter"

Idemo zajedno

Posjeta i plovidba jezerom, kako ga nazvaše Jezero kop Šički Brod

Spread the love

Danas smo posjetili ovo prelijepo jezero, kako ga nazvaše Jezero Kop Šićki Brod. Jesen je upravo nastupila, voda čista prelijepih boja, malo posjetilaca mir i tišina a tu su uvijek braća Isaković Čupo i Roko zajedno sa drugim ljubiteljima ove prirode i borci da se ovo prirodno bogatstvo i sačuva te uredi u prirodni park.

Pojedini iz vlasti imaju namjeru da ovo unište da bi napravili još jedno šljakište, otpadom iz Teroelektrane Tuzla te još jedno uništenje zelenog okoliša na području Grada Tuzla.

Ovo jezero nastalo 1987 na površinskom kopu Šički Brod po kojem je i dobilo naziv. Dužina jezera je 800 metara a širina 400 sto ga čini idealnim kako za rekreativni tako i za takmičarski ribolov.

Najdublja tačka jezera je oko 35 metara. Konfiguracija dna dosta varira, a samo dno je šljunkovito kao i obala ove prekrasne vode. Jezero je puno malih uvala i zaliva koji su opasani vodenim rastinjem. Jezero u prošlosti nikada nije bilo planski poribljavano sve do osnivanja Sportsko ribolovne sekcije ”Šićki Brod”, a pri Sportsko ribolovnom udruženju “Rudar-Kreka” iz Tuzle. Na ovom mjestu Termoelektrana Tuzla, trebala je odlagati šljaku i pepeo, ali priotivljenje mještana i zaljubljenika u ovu vodu, dalo je rezultata pa se trenutno odustalo od te ideje. Danas je ovo mjesto odmora velikog broja Tuzlaka, mještana iz okolnih mjesta i zaljubljenika u prirodu.