"Valter"

Idemo zajedno

Posjeta premijera FBiH Fadila Novalića i razgovori sa rukovodstvom SD BiH Tuzla

Spread the love

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravio je danas u posjeti Socijaldemokratama BiH u Tuzli, gdje se susreo sa Enverom Bijedićem, predsjednikom SDBiH i zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH iz reda SDBiH.

Kako je istakao predsjednik SDBiH Enver Bijedić, ovo je prvi put da predstavnik izvršne vlasti posjete jedan politički subjekt i ojačaju saradnju izvršne i zakonodavne vlasti, a sve u cilju što kvalitetnijeg života građana u BiH.

“S obzirom na to da smo mi parlamentarni na svim nivoima, zaslužujemo da nam se obrati zakonodavna vlast kako bismo uskladili određena pitanja te u budućnosti popravili stanje u zemlji i radili u interesu građana. Ovakav spoj i saradnja izvršne i zakonodavne vlasti mogu dovesti do svega toga”, kazao je predsjednik SDBiH Enver Bijedić.

Na sastanku je najavljena i pomoć Vlade FBiH Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla u borbi protiv koronavirusa.

Tokom svog obraćanja medijima, premijer Novalić je naglasio da su Socijaldemokrate istinska ravnoteža razuma u političkom životu i da je ova posjeta prirodan slijed konstruktivne saradnje.

“Ona koristi razum pri donošenju odluka, nije kreirana kao čista opozicija ili vlast i na tome im se zahvaljujem. Također, ovdje smo da razgovaramo i o budućim zakonskim rješenjima koja nam slijede u septembru i veoma su važna. Riječ je o zakonu o doprinosima i dohotku koji trebaju smanjiti obaveze, zatim zakonu o posebnoj naplati javnih prihoda, što je veoma bitno za rudnike i zdravstvo te zakonu o restrukturiranju zdravstva gdje bi sve zdravstvene ustanove trebale dobiti podršku, a u prvom krugu u skladu sa Svjetskom bankom za UKC Tuzla je predviđeno 70 miliona maraka transfera”, izjavio je Novalić.