"Valter"

Idemo zajedno

Predložena pomoć ugostiteljskom sektoru Tuzlanskog kantona

Spread the love

Pandemija je uticala na mnoge probleme i u ugostiteljstvu, posebno što je veliki broj ljudi ostalo bez posla. Zbog toga početkom aprila formirana je Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona, sa ciljem da intenzivnim radom dođe do kvalitetnog rješenja za probleme u ovoj oblasti ugostiteljstvu posebno uzrokovanih pandemijiom, istakao je Edin Omerović, predsjednik Grupacije ugostitelja TK, te dodaje:

– Problemi u ugostiteljstvu se već gomilaju duže vrijeme , a to su radno vrijeme, produžavanje radnog vremena  u toku ljetne sezone, ukidanje masovnog ispijanja alkohola na javnim mjestima. Istaknuto je da je trenutno 3290 radnika trenutno zaposleno u ugostiteljstvu, što je 30 posto manje zaposlenih nego u 2019 godini. Posljednji prijedlog Vlade TK, je da inicijalna pomoć ovom sektoru bude 600 hiljada maraka, što bi oko 140 maraka po uposlenim. Iz Grupacije ugostitelja smatraju da je svaka pomoć dobro došla jer je promet od prošle godine manji za 80 posto i više. Ugostitelji traže u ovo vrijeme pandemije i povećanje broja osoba koje mogu boraviti u zatvorenom prostoru. Imamo mnogo zahtjeva, a sutra ćemo ih poslati na sve adrese opštinskih vlasti na nivou TK-naglasio je Edin Omerović.

Sa ovakvom situacijom u ugostiteljstu Gradska uprava je već donijela nekoliko prijedloga odluka na Kolegijumu gradonačelnika Tuzle, sa ciljem prevazilaženja problema uzrokovanih pandemijom.
Pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu , Zijad Lugavić je iznio prijedloge koje je Gradske uprava donijela u svrhu ugostiteljstva, kako bi zajedno izašli iz problema uzrokovanih pandemijom.
-Kao prvo predložena je odluka o privremenom oslobađanju zakupnina poslovnim prostorima i koje Grad Tuzla izdaje u zakup od 1, maja do 31 oktobra i drugo o pravovremenom oslobađanju zakupnine javnih površina, a koje se odnose na postavljanje ljetnih bašta. Također i oslobađanje naknada za taksi stajališta i plaćanje naknada za zakup poslovnih prostora , a koji se nalaze u evidenciji mjesnih zajednica, i to za period od 1. maja do 31 oktobra ove godine- pojasnio je Lugavić.
Predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja TK su odlučili da zahtjeve za rješavanje njihovih problema po hitnom postupku upute svim gradovima, općinama i gradskim i općinskim vijećima na području Tuzlanskog kantona.
Valter Tuzlanski i Duška REBIĆ