"Valter"

Idemo zajedno

Predstavljena knjiga “Put znaš” Mehmeda Đedovića

Spread the love

Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla

U okviru manifestacije “Mjesec knjige” sinoć je u Biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla održana promocija romana “Put znaš” književnika Mehmeda Đedovića.

Na promociji su govorili Sabina Babajić, rukovodilac Službe za zavičajnu zbirku i bibliografiju sa izdavačkom djelatnošću Biblioteke , Zejćir Hasić književnik i sam utor Mehmed Đedović.

Radnja romana Put znaš usmjerena je na marginalne skupine ljudi, na vozače kamiona i njihov život. Roman ima elemente kriminalističkog, avanturističkog, ali je ovo i socijalna drama. U središte romana postavljena su neka od ozbiljnih društvenih pitanja kao što je sloboda, sigurnost, egzistencija, smrt, integracija.

Prema riječima Mehmeda Đedovića roman “Put znaš” je rezultat tridesetogodišnjeg iskustva i bavljenja književnim tekstom od kratke priče do dužih formi, proučavanje karaktera likova paralelno sa interesantnim tokom priče.

–  To je roman o traženju sebe u svijetu i pronalaženju svijeta u sebi. O malenim ljudima i često njihovim velikim dilemama. Svi bitni književni tekstovi zapravo su kombinacija žanrova koji su meni bliski i pomažu mi da priča koju pričam bude orginalna. Raduje me da je Biblioteka Derviš Sušić organizovala ovu promociju u okviru tradicionalne manifestacije Mjesec knjige, kazao je Đedović.