"Valter"

Idemo zajedno

Profesor sa Oxforda: Spremne vakcine protiv korone

Spread the love

Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine na Univerzitetu Oksford, rekao je u jutarnjem programu “Probudi se” Nove S da je duboko optimističan u vezi sa vakcinama protiv koronavirusa…

 jer su rezultati za sada dobri i idu u pravom smjeru, ne samo sa Oksforda, već i iz drugih centara. On je rekao da u svijetu radi ima oko 11 različitih vakcina te da za sad prednjači oksfordska.

“Nije važno ko će pobijediti, važno je da svi radimo na suzbijanju pandemije i da se u sljedećoj godini suzbije, da se možemo vratiti normalnom životu”, naveo je Ramadan.

On je rekao da je oksfordska vakcina u kliničkoj fazi tri, da su prethodne faze pokazale da nije štetna za ljude i da ne uzrokuje nus pojave.

“Treća faza za sada pokazuje da stvara dobar imuni odgovor. Cilj vakcine je da trenira naš organizam da stvori dovoljnu količinu antitijela i stanične imunosti da nas odbrani od ovog virusa. Treća faza je već sada to pokazala. Cilj ove vakcine biće da spriječi pojavu teških oboljenja. Kovid 19 nije teška bolest, ako ste zdravi i relativno mladi”, naveo je profesor Ramadan, piše Nova.rs.

On je izjavio da je vakcina spremna, da se radilo na velikoj proizvodnji, kao i da je u desetak kompanija Astre Zeneke, sa kojom Oksford ima ugovor, pripremljeno oko milijardu doza vakcina.

“Vakcine nisu štetne. Imaju imuni odgovor, ali još ne znamo da li će spriječiti pojave teška oboljenja. Za to se trebaju čekati zadnji rezultati iz faze tri. Uključeno je u klinička ispitivanja između 30.000 i 40.000 ljudi, ali ti ljudi ne mogu biti namjerno zaraženi”, rekao je profesor Ramadan.

(Vijesti.ba)