"Valter"

Idemo zajedno

Rusi napuštaju Izjum nakon silovitog napredovanja ukrajinskih snaga

Spread the love

Ruske trupe u subotu su najavile napuštanje grada Izjuma, svog glavnog uporišta na ratištu u sjeveroistočnoj Ukrajini nakon silovitog napredovanja ukrajinskih vojnih snaga koje su im prekinule linije opskrbe, prenosi Hina.

Državna novinska agencija Tass citirala je rusko ministarstvo obrane koje je objavilo kako je svojim vojnicima naredilo da napuste područje oko grada Izjuma u pokrajini Harkov, rekavši da će biti poslani da pojačaju operacije drugdje u susjednom Donjecku.

Objava je stigla nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe silovito napredujući zauzele grad Kupjansk, glavno željezničko čvorište koje je opskrbljivalo cijelu rusku frontu u sjeveroistočnoj Ukrajini. Pritom je odsječena opskrba hiljadama ruskih vojnika.

Nakon trodnevnih napada ukrajinskih snaga, tokom kojih su ponovno zauzeli desetke gradova i sela pod višemjesečnom ruskom kontrolom, ukrajinski su dužnosnici objavili fotografije svojih vojnika koji ispred gradske vijećnice u Kupjansku podižu plavo-žutu ukrajinsku državnu zastavu.

“Da bi se postigli zadani ciljevi ‘specijalne vojne operacije’ – među kojima je i oslobođenje Donbasa, odlučeno je da se ruske trupe smještene u okruzima Balaklija i Izjum pregrupiraju i pojačaju vojne aktivnosti u Donjecku”, prenio je Tass objavu ruskoga ministarstva obrane.

PRENOSE AGENCIJE