"Valter"

Idemo zajedno

Saopštenje za javnost: SDBiH: Dok osuđujemo Dodika okrenimo se oko sšta!

Spread the love

Neprovođenje pravosnažnih sudskih presuda je krivično djelo po sebi, a ako su u pitanju presude ustavnih ili međunarodnih sudova, govorimo o djelima koja se mogu okarakterisati rušenjem ustavnog poretka i sistemskim kršenjem ljudskih prava.
Živimo u državi u kojoj i sami ustavi i iz njih izvedeni zakoni često nisu “ustavni”, jer narušavaju temeljne principe međunarodnog prava koji su supremaciji nad ustavima, a odnose se na zabrane diskriminacije i ljudska prava, jednakost pred zakonom, vladavinu prava ili očuvanje mira.

Protivnici lika i djela Milorada Dodika će vrlo lako i utemeljeno identificirati njegove poteze i najavu “R S ex IT-a” kao djela koja se moraju kazniti po slovu važećih propisa.

SDBiH se pridružuje osudama kabadahijskih, opasnih i štetnih aktivnosti Milorada Dodika. Međutim, uz medijsko-pravnu ofanzivu na Milorada Dodika moramo otvoriti pitanje odnosa svih nivoa vlasti i pojedinaca prema presudama ustavnih, vrhovnih i međunarodnih sudova.

Vrhovni sud Federacije je presudio da ne mogu biti dvije škole pod jednim krovom, a i danas traje segregacija koja nije ništa manje nehumana od rasizma. Gotovo i djeca u obdaništima znaju za Sejdića, Fincija, Pilav i Zornić i slučajeve koje zovemo po njihovim prezimenima. Danas čak visoki funkcikonieri i zvaničnici političkih subjekata koji se kunu u ljudska prava žive u otetim stanovima, kao što je slučaj jednog gradonačelnika o kome rasprava Sud u Strazburu.

Socijaldemokrate BiH pozivaju nadležna tužilaštva da promptno formiraju predmete, provedu istrage i podignu optužnice bez izuzetka prema svim odgovornim licima koja ne provode presude ustavnih i međunarodnih sudova, sa posebnim akcentom na presude kojim se brane ljudska prava i dostojanstvo.

Podsjetimo se da se cijelu deceniju (od 2010. godine) čeka implementacija presude o izbornim jedinicama u Mostaru, čime je počinjena nemjerljiva šteta drštvu u cjelini. Ne provode se ni presude koje se odnose na policijsle organe, obrazovanje,
Političke subjekte i nosioce vlasti iz Federacije BiH, odakle dolaze najglasnije osude sramnih poteza Milorada Dodika, pozivamo da osnažimo kredibilitet u našoj borbi odlučnom akcijom implementacije pravosnažnih presuda.