"Valter"

Idemo zajedno

Sestre iz Teočaka programiraju robote i prave aplikacije

Spread the love

Sestre Ajla i Lejla Husić iz Teočaka, osvojile su prvo mjesto na ovogodišnjem Hakatonu – 24-satnom takmičenju iz programiranja za studente koje je organizirano u okviru EESTEC Project Marathon-a koji je u Tuzli okupio više od stotinu učesnika. Takmičenje je bilo završna aktivnost ovog projekta u organizaciji Udruženja studenata elektrotehnike Evrope Lokalni komitet Tuzla. Sestre Husić osvojile su nagradu prezentirajući svoju ideju u oblasti robotike.

“Pošto je bila tema ovoh Hakatona Workplace automatization. Mi smo onako pričale šta bi mi mogli raditi sedam dana prije i palo nam je na pamet da bez kafe ne počinje nijedan radni dan. Tako da smo odlučile da pravimo mobilnog robota za dostavljanje kafe koji će raditi na RFID tehnologiji. To su mali RFID tagovi koje koristite za otključavanje zgrada na primjer. Oni se poredaju na pod i robot prelazi preko njih i zna kome treba dostaviti kafu. Naravno putem android aplikacije koju smo napravili bilo k oko radi u tom radnom okruženju gdje se nalazi taj robot bi naručio sebi kafu. Robot bi došao do radnog mjesta. Radnik bi na njega spustio svoju šolju, a onda bi robot otišao do pametnog kafe aparata i napravio kafu i vratio nazad. Tako da smo mi napravile aplikaciju koja nudi 12 vrsta kafa i još neke snackove. To se može i proširiti,” pojašnjava starija sestra Lejla.

Pokazano znanje i trud tokom studija isplatili su se kaže Ajla pojašnjavajući da se ona i sestra ne moraju brinuti za buduće zaposlenje. Jedna evropska kompanija već im je obezbijedila studentske stipendije i čeka ih.