"Valter"

Idemo zajedno

Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana oslobođenja grada Tuzle

Spread the love

U povodu 2.oktobra , Dana oslobođenja Tuzle u Bosanskom kulturnom centru TK upriličena je Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla. Pored gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, sjednici su prisustvavali i bivši predsjednik SFRJ  i Republike Hrvatske i počasni građaninTuzle Stijepa Mesić, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Vladimir Hum, predstavnici udruženja antifašista, učesnici odbrambenog rata  i drugi gosti.


U svom obraćanju prisutnima na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle, počasni građanin grada Tuzle, Stjepan Mesić je između ostalog istakao, da je Tuzla uvijek znala prepoznati pravu stvar, šta je dobro, a šta je zlo. Tuzla je bila u vrijeme Drugog Svejtskog rata najveći oslobođeni grad u Evropi, a sama sebi je izvojevala slobodu svojom odbranom i postala bosanski internacionalni grad i zbog toga se ponovo vračam u Tuzlu. Tuzlaci su se borili uvijek protiv fašizma koji je zarazan i može nastati na malom prostoru i važno je da sa ovakvih mjesta šaljemo  poruku od opasnosti fašizma i načinom kako se može zaustaviti, naglasio je Mesić.


Ove godine  gradovi Osijek i Tuzla obilježavaju 25 godina bratimljenja i prijateljstva i bogate suradnje koja povezuje ova dva grada, mi smo izgrađivali „mostove prijeteljstva“između Osijeka i Tuzle, kazao je u svom obraćanju sa svečane bine, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka , Vladimir Hum.


Prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović koji je istakao između ostalog, da je fašizam vječita opasnost, zato mi trebamo da se stalno suprostavljamo . Fašizam s kraja tridesetih godina i početkom četrdesetih 20 stoljeća, ponovo devedesetih u zemljama bivše Jugoslavije i posebno ovdje u BiH koja je bila žrtva agresije, koncentracionih logora , čak i genocida, a moramo da odgovorimo istinom i ovakvim manifestacijama, filmom i još boljim školskim programima.
Mi danas pozivamo građane u BiH na bratstvo i jednakost među ljudima i na jedinstvo naše zajedničke borbe za naše zajedničke ciljeve, ekonomske, pravne i socijalne jer su nacionalizmi nazadni i štetni. Mi smo sestre i braća po majci BiH, ujedinimo se i pobijedimo fašizam, naglasio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović

U povodu obilježavanja značajnih datuma u historiji Tuzle Gradsko vijeće je na svojoj sjednici 31.8.2021 jednoglasno donijelo Odluku o dodjeli javnih priznanja 2021 godine.
Najveće priznanje Povelje Grada Tuzle dodijeljeno je Selimu Bešlagiću i Udruženju „Pozorište mladi Tuzle“, direktoru Adnanu Mujkiću.  Priznanje Tuzle, Tuzlanska lenta uručena je Dževadu Šljiviću, Tuzlanska plaketa dodijeljena je Jasminu Jahiću , Radio  Klubu Kreka i Jozi Nišandžiću.

U ime dobitnih priznanja prisutnima se obratio Selim Bešlagić , koji se zahvalio prvo onima koji su dali svoj život, dijelove tijela i zdravlje za odbranu onoga što je Tuzla pokazala. Naše priznanje je i njihovo, a svi moramo nastaviti raditi u borbi za čovjeka.


Svim građanima Tuzle se zahvaljujemo i želimo im puno sreće i zdravlja i napretka, kazao je Bešlagić.
Ovaj događaj je uljepšao i Hor „Lige Artis“ pod dirigentskom palicom Jasmina Hasića koji su pjevali borbene pjesme koje su se orile u Velikoj Sali Bosanskog kulturnog centra TK.


Duška REBIĆ