"Valter"

Idemo zajedno

Svečano otvoren 27. Sarajevo Film Festival, Srce dodiljeno Vimu Vendersu

Spread the love

Sinoć je svečano otvoren Sarajevo Film Festival, 27. po redu. Iz godine u godinu, još od 1994. i prvog SFF-a, upriličenog pod granatama, ovaj festival je iz godine u godinu rastao, da bi danas postala jedna od najznačajnijih i najuticajnih filmskih smotri u regionu.

U toku festivala biće prikazano 255 filmova i pet serija iz 65 država.

Ove godine, u osam festivalskih dana, do 20. avgusta, čak 55 filmskih ostvarenja će imati svjetsku, a šest međunarodnu premijeru.

Festival je otvoren novim filmom Danisa Tanovića „Deset u pola“, koji se večeras prikazuje na čak 14 lokacija u Sarajevu i Mostaru.

Ove godine SFF opet nudi mogućnost praćenja filmova putem online platforme.

Čast da moderira otvaranje SFF-a pripalo je mladom talentovanom glumcu Dini Bajroviću.

Čovjek koji je svih ovih godina uspješno kormilario SFF-om direktor Mirsad Purivatra takođe se obratio okupljenima u Narodnom pozorištu.

“Prvo okupljanje u Narodnom pozorištu može da predstavlja neku vrstu nade da se vraćamo normalnom životu. Nadajmo se da ćemo se uspjeti vratiti ka normalnom životu i da će ovo biti početak jedne nove lijepe priče“, poručio je Purivatra.

U toku ceremonije otvaranja dodijeljena je i posebna nagrada Počasno srce Sarajeva njemačkom režiseru Vimu Vendersu, zbog njegovog ukupnog doprinosa filmskoj umjetnosti.

Ovogodišnji SFF ima četiri takmičarske kategorije i to igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.