"Valter"

Idemo zajedno

Tajms istražuje: Tajna “balkanskog uspjeha protiv korone” i pitanje uticaja BCG vakcine?

Spread the love

Kako piše Tajms, u državama bivše Jugoslavije – koje broje više od 20 miliona stanovnika – zabilježeno je više od 21.145 slučajeva zaraze koronavirusom i 775 smrtnih slučajeva povezanih sa ovom bolešću.

Razloge za tako dobre rezultate Tajms obrazlaže činjenicom da su neki naučnici uvjereni kako su zemljama bivše Jugoslavije najviše pomogle ranije epidemije i uspješan odgovor na njih kroz dugoročno, sveopšte i – u nekim državama – obvezno vakcinisanje.

Stručnjaci već godinama analiziraju kako imunizacija jeftine i čitav vijek dostupne BCG vakcine protiv tuberkuloze, osnažuje čovjekov imunitet i protiv drugih zaraznih bolesti. Analize su ponovo aktuelne zbog iskustava koja su sa BCG vakcinom imale države bivše Jugoslavije.

Rezultati su svakako uvjerljivi. Velika Britanija i veći dio Evrope su od sveopšteg vakcinisanja i cijepljenja BCG vakcinom odustali početkom 21. vijeka, dok u SAD ili Italiji nikada nije ni primjenjivana vakcinicacija BCG vakcinom. U većem dijelu Afrike, istočne Evrope, Azije i Južne Amerike i dalje je raspostranjena obavezna vakcinacija.

Jugoslavija – i države koje su nastale njenim raspadom – svrstavaju se među zemlje koje su uporno insistirale na visokom procentu vakcinacije.

Istraživači su već od pedesetih godina prošlog vijeka znali da BCG takođe poboljšava opšti imunitet, iako su tek nedavno razumjeli i zašto.

“BCG reorganizuje epigenom kako bi se omogućila eksprimacija određenih dijelova imunološkog sistema . A taj proces omogućuje – kada vas izazove potpuno nepovezani virus – poboljšani imunitet”, rekao je član istraživačkog tima za BCG vakcinu na Medicinskom fakultetu u Teksasu Endrju Dinardo.

“Navedite infekciju i vjerovatno postoje dokazi da ova vakcina poboljšava reakciju organizma”, dodaje dr Dinardo.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da još uvijek nema čvrstih dokaza koji bi ukazali da BCG vakcina zaista štiti i od koronavirusa. Takođe, neki naučnici vjeruju da vakcina protiv tuberkuloze štiti ljude od drugih bolesti samo određeni period, a ne cio život.

Socijalistička zaoštavština Jugoslavije je takođe pomogla zemljama bivše države da ublaži krizu u zdravstvenom sektoru, izazvanu epidemijom koronavirusa. Kako piše Tajms, iako više nema bliske saradnje između javnozdravstvenih ustanova država, one i dalje dijele kulturne i političke atribute koji su oblikovali odgovor na krizu, uglavnom kroz centralizovane zdravstvene sisteme i vlade koje se nisu ustručavale da ograniče građanske slobode zarad opšteg dobra.

Balkanske države su u ovom trenutku daleko ispred zemalja na zapadu Evrope kada je riječ o povratku normalnom životu. Većina kompanija je počela da radi, a ukidaju se i mjere ograničenja kretanja. Pod pritiskom građana, vlade ponovo otvaraju granice.