"Valter"

Idemo zajedno

Terenska akcija Let’s Do It 16. septembra u Tuzli

Spread the love

Terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija Let’s Do It bit će organizovana 16. septembra u Tuzli. U drugim gradovima Bosne i Hercegovine identična akcija je zakazana za dan poslije, 17. septembra.

Menadžerica terenske akcije za područje Grada Tuzla Kanita Salihović je istakla danas na pres-konferenciji kako je prethodnih godina prikupljeno oko 15.370 tona otpada.

Volonteri su zasadili i 47.500 sadnica, a akcija je svih tih godina okupila oko 190.000 volontera.

– Borimo se za čišću životnu sredinu. Prethodnih godina imali smo brojku oko 13.000 ilegalnih deponija i svake godine se trudimo da što veći broj lokacija obuhvatimo i očistimo. Uporedo radimo i akcije sadnje i do sada smo zasadili oko 7.000 sadnica u Tuzli. Imamo i škole ekologije s ciljem da osvijestimo naše najmlađe – istakla je Salihović.

Koorodinator terenskog dijela akcije Tarik Osmanović najavio je da će okupljanje u petak biti na Trgu slobode u Tuzli te da će se volonteri podijeliti u tri grupe i da će imati tri reona za čišćenje.

– Prva grupa će krenuti ka centralnom gradskom parku, Slanoj Banji i Filozofskom fakultetu. Druga prema Rudarsko, geološko, građevinskom fakultetu, pa sve do parka BKC, a treća će raditi na izletištu Ilinčica – rekao je Osmanović.

Projekt su podržali preduzeće Eko život, Lukavac cement i NLB banka, te Misija OSCE-a u BiH.

/Radiokameleon. ba/