"Valter"

Idemo zajedno

U Tuzli premijera dokumentarnog filma ‘Kapija ’95’

Spread the love

Tuzlanska premijera dokumentarnog filma “Kapija ’95”, koji govori o stravičnom masakru 25. maja na tuzlanskoj Kapiji, upriličena je danas u Narodnom pozorištu Tuzla.

Film je rađen u u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja, PINCH Media za Memorijalni centar Srebrenica, izvršni producent je Emir Suljagić, producentica Velma Šarić, dok je snimatelj i režiser filma Mirko Pincelli.

Osnivačica i direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić kaže da je film napravljen u svrhu, prije svega, promovisanja potrebe procesuiranja optuženih za ratne zločine.

-Želja nam je bila da portretiramo herojsku borbu doktora, heroja u bijelom i medicinskog osoblja na UKC Tuzla, koji su 25. maja zaista pokazali veliku profesionalnost i spremnost da pomognu poginulim i ranjenim. Pored toga, htjeli smo pokloniti ovaj film Tuzli, pokloniti film memorijalnoj sobi u Tuzli, pokloniti ovaj film porodicama preživjelih, roditeljima ubijene djece i upozoravati ih da se ovaj zločin nikada ne zaboravi u vremenu kada se Kapija, Markale i svi drugi zločini i masakri jako puno poriču i kada se borimo sa problemom poricanja, ovaj film treba da svjedoči, opominje i da nas podsjeća na to da ne smijemo zaboraviti i da ne smijemo nikada prepustiti mlade generacije neznanju – istakla je Šarić.

Novak Đukić je jedini odgovarao za zločin na Kapiji, ali je on odavno u Srbiji i nije dostupan pravosudnim organima BiH.

“Izloženi smo neprekidnom negiranjem zločina učinjenim širom Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dopustiti da se to zaboravi. Za zločin je odgovarao samo Novak Đukić, ali je i on pobjegao u Srbiju, a Srbija neće da ga izruči. Negiranje zločina i negiranje genocida jeste najava novog zločina. Onaj ko to negira, on se sprema za novi zločin i novi genocid”, smatra gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U filmu su sagovornici: Bahra Hasanović, Asim Hadžiselimović, Dino Kalesić, Jasmin Imamović, Selim Bešlagić i Salih Slijepčević.