"Valter"

Idemo zajedno

Trump danas objavio šokantan prijedlog. Ima nekoliko razloga

Spread the love

Donald Trump, predsjednik SAD danas je pozvao na odgađanje izbora u SAD. Ova izjava iz mnogo razloga je šokantna,  zašto je to Trump baš sad zatražio i šta se krije iza.

“Univerzalnim glasanjem poštom (ne glasanjem onih koji su odsutni, što je dobro) izbori 2020. godine će biti NAJNEREGULARNIJI&NAJNEPOŠTENIJI u historiji. To će biti velika sramota za SAD. Odgodimo izbore dok ljudi ne budu mogli propisno i sigurno glasati???” Ovim je tvitom američki predsjednik Donald Trump samo potvrdio strahove svih promatrača da će pokušati na bilo koji način onemogućiti održavanje izbora u novembru ove godine.

Kako navodi The New York Times, to je prvi put da je Trump otvoreno rekao da izbore treba odgoditi. Kao razlog sada navodi epidemiju, ali, s druge strane, traži da se svakako otvore škole.

The Washington Post navodi da američki ustav daje ovlast regulirati “vrijeme, mjesto i način” izbora za Zastupnički dom i Senat, oba doma Kongresa. I samo je Kongres ovlašten mijenjati pravila. Nigdje to pravo nije ni spomenuto kao mogući dio predsjednikovih ovlasti. Ali, zato ustav čvrsto definira da predsjednikov mandat prestaje 20. januara u godini koja slijedi predsjedničkim izborima.

Posljednje ankete govore da je Biden u prednosti čak 10 posto – no, kako je napisala Tea Trubić Macan iz Euractiv.hr, prije četiri godine je u ovo doba i Hillary Clinton imala toliku prednost ispred Trumpa. Optimisti bi rekli da su sada okolnosti drukčije, pesimisti da nam sigurno slijede četiri godine, a realisti da puno toga ovisi o predizbornim sučeljavanjima.